Vestsjælland - sommerhusferie mellem bakker og strande
Vestsjælland er kendt for sit varierede landskab, der strækker sig ud mellem det bakkede bagland og Øresund, hvor mange af områdets sommerhuse ligger. Det vestsjællandske ferieland byder på flere skønne oplevelser i naturen - bl.a på halvøen Røsnæs, Kalundborg indbyder til spændende sightseeing i sine historiske rammer, og Slagelse frister med mange gode shoppingmuligheder.
Ferieoplevelser i Geopark Odsherred
Naturen på Vestsjælland er noget særligt! Det bevidner Geopark Odsherred, der i 2014 kom i fornemt selskab med UNESCOs øvrige globale Geoparker - i øvrigt som det første område i Danmark. I den rige og diverse natur, der kendetegner det 160 km store område, der følger den nordvestsjællandske kystlinje, ligger mange af områdets sommerhuse, hvor skønne naturoplevelser og spændende kulturhistorie venter lige om hjørnet.
Lej sommerhuse ved Vestsjællands sydlige kyst
I det sydlige Vestsjælland kan du leje sommerhus ved Jammerland Bugt og Musholm Bugt, hvor nogle af kystens bedste sandstrande ligger ud til Storebælt. Begge områder bliver beskrevet detaljeret i det nedenstående.
Rørvig og Sejerø Bugt
I det vestsjællandske ferieområde kan du også leje sommerhus i Røvig eller Sejerø Bugt. De to vestsjællandske sommerhusområder er beskrevet detaljeret i artiklerne om Sejerø Bugt og Rørvig.
Imellem de to vestsjællandske sommerhusområder, i Højby, ligger Sommerland Sjælland, klatreparken Gekko Park samt Odsherred Golfklub, der alle inviterer til sjove og hyggelige ferieaktiviteter.
Ferie i Klint
Mellem halvøen Sjællands Odde og Rørvig, ligger sommerhusene i Klint. I dette område af Vestsjælland er kysten ret stenet, og derfor stilles der i sommerhalvåret badebroer op, så feriegæster nemt kan få sig en svalende dukkert i Øresund. Spisehuset Det Vilde Køkken byder på mad lavet af lokale råvarer og vilde urter, der indtages i stedets hyggelige og afslappede rammer på Klintvej. Vest for Klint Havn rejser Klint Bakker sig, og nedenfor breder sig en strand med hvide sten mod Kattegat.
Stensøjlerne på Klint Strand
De hvide sten spillede en afgørende rolle i den tyske kunstner Udo Leis stensøjlepark, som kunstneren påbegyndte i sommeren 2010 med det formål at opmuntre andre til at kreere lignende stensøjler. Teknikken til at skabe disse små kunstværker stammer oprindeligt fra Nepal, og kræver kun sten og en vis tålmodighed. Den tålmodighed har en del turister og lokale haft, og i dag står flere hundrede stensøjler på stranden ved Klint.
Vest for Klint Strand ligger Sonnerup Skov, der strækker sig ned mod havet, hvorefter Sjællands Odde rækker ud efter Ebeltoft på den anden side af Kattegat.
Øst for Klint danner N[a]yrup Bugt en krusning på kyststrækningen mod udmundingen af Isefjord, og stranden bliver mindre stenet og mere sandfyldt, des længere du kommer mod den vestsjællandske ferieby Rørvig.
Røsnæs - lej sommerhus med udsigt i Vestsjælland
På Røsnæs-halvøen, der rummer Sjællands vestligste punkt, er der ikke sparet på udsigten, og nogle af sommerhusene i Røsnæs tilbyder en skøn udsigt over Kalundborg Fjord. Den smalle halvøs beliggenhed mellem Kalundborg Fjord og Sejerøbugten, sørger for at der altid er kort afstand til vandet, og området byder på flere skønne vandreture i skovene og langs kysten, der med sit stenede underlag understreger Kattegats blide bølger.
I sommerhalvåret sættes badebroer op langs strandene på Røsnæs, så badende kan dyppe sig i havet. Ved Ågerup Strand findes der områder med sand.
Legenden om Valdemar D. 2
Skovene på Røsnæs er forbløffende unge - allerhøjest 100 år, hvilket jo ikke er særligt gammelt for en skov! En overlevering, der stadig fortælles på halvøen, er den om Valdemar Sejr, der holdt jagt i det daværende skovområde på Røsnæs. En vildfaren pil ramte tragisk kongens søn, Valdemar den Yngre i hjertet, og kongen lod i sorg og afmagt skoven på Røsnæs nedbrænde, mens han kastede en forbandelse over halvøen: Her skal intet træ gro!
Kun en enkelt gammel troldebøg, skulle ifølge legenden have overlevet Valdemar Sejrs vrede, ellers står der kun unge træer på den smukke halvø.
Ferie med børn på Røsnæs
Røsnæs Fyr, der står på den aller vestligste del af Sjælland, tilbyder særligt om sommeren gode vilkår for en hyggelig ferieudflugt med hele familien. I sommermånederne åbner Café Fyret, og et picnicområde med bålsted står klar til brug. Udsigten fra fyret er skøn, og med en kikkert kan du se langt ud over Kattegat, og måske få en ø eller to i sigte. Inde i tårnet bliver du mødt af en udstilling, der fortæller om Røsnæs' historie.
Røsnæs Naturskole
Lige før du kommer til fyret, ligger der på vejen dertil en naturskole, der drives i fællesskab af Kalundborg Kommune og Naturstyrelsen. I løbet af året afholder naturskolen naturskolen Rosnæs forskellige arrangementer.
Syd for naturskolen ligger Vågehøj, hvor der i en underjordisk bunker vises effekter fra den kolde krig.
Nyby Havn
På den nordlige del af Røsnæs ligger Nyby Havn, der oprindeligt var en fiskerihavn, men nu danner udgangspunkt for flere forskellige fritidsaktiviteter på vandet, bl.a diverse former for vandsport, lystfiskeri og kitesurfing. Centralt på havnen ligger Aktivitetshuset og Kajakhotellet Havkatten samt en lille cafékiosk, hvor du kan købe en is og andre forfriskninger. [b]
Danmarks største vingård
Røsnæs kan også bryste sig af Dyrehøj Vingård, som er Danmarks største vingård. Her kan du deltage i guidede ture, og opleve kunst i Galleri Gry, der ligger i gårdens stuehus.
Vingården tilbyder gæster at smage stedets prisvindende vine i vinbaren eller få et bid brød i caféen. I stedets hyggelige butik kan du købe vin og tilhørende delikatesser. Caféen, vinbaren og butikken holder åbent året rundt, og caféen tilbyder også mulighed for take-away.
Indkøb i Ulstrup
Ulstrup er foruden at være den største by på Røsnæs, også den eneste med et supermarked. Fra tid til anden tager byens gamle mølle, der i dag fungerer som museumsmølle, imod besøgende.
Skøn natur i Vesterlyng
På den nordlige del af Røsnæs ligger Vesterlyng, som tilbyder vandreture i Vestsjællands største hedeområde og i forbindelse hermed ligger en sandstrand, der indbyder til badning. Der er fri adgang til området på nær i det militære område Stold Skydeterræn og Skydebaner, der ligger alleryderst på halvøen.
Kalundborg
Der er flere gode ferieoplevelser at hente i den vestsjællandske købstad Kalundborg, der ligger lige der, hvor Røsnæs-halvøen mødes med halvøen Asnæs allerinderst i Kalundborg Fjord.
Kalundborg byder på et fint udvalg af butikker og spisesteder, og særligt i byens ældste del, Højbyen, er der rig lejlighed til at opleve den middelalderlige arkitektur, som den vestsjællandske by er så kendt for. Byens vartegn, den femtårnede Vor Frue Kirke, der blev opført i 1200-tallet, ligger også i den gamle bydel.
Oplev middelalderen i Kalundborg
Højbyen blev grundlagt fra slutningen af 1100-tallet og godt 100 år frem, og bydelens grundplan har ikke ændret sig siden. Her kan du opleve at gå af de samme gader og stræder som folk gik af i middelalderen og tillige passere nogle af de samme huse, som udgjorde dagligdagens kulisse i det middelalderlige Kalundborg.
I Adelgade 15, blot et stenkast fra Vor Frue Kirke, ligger et af Danmarks ældste stenhuse, der kan dateres tilbage til 1400-tallet. Huset, der er bygget i munkesten, er blot et af den vestsjællandske købstads gamle huse, der hensætter feriegæster til en helt anden tid.
Kalundborg Slot
Tæt på Kalundborg Museum ligger ruinen af Kalundborg Slot, som i 1300-1400-tallet var et af Danmarks vigtigste slotte. Under Svenskekrigene led slottet dog så stor skade, at svenske belejringstropper i 1659 lod byens indbyggere nedrive de sørgelige rester af det slot, Valdemar Atterdag lod bygge flere 100 år forinden. I dag er de eneste synlige rester en del af fundamentet, det mindre fæstningstårn, Fars Hat, samt en del af ringmuren.
I haven, der omringer Kalundborg Museum, kan du se miniatureudgaver af nogle af de huse, der står i Kalundborgs gamle bydel.
Udsigten fra Gisseløre
Fra naturområdet Gisseløre, der danner en mole ved naturhavnen Houget, er den en smuk udsigt til den gamle bydel, hvor Vor Frue Kirke står tættest på himlen. Herfra kan du vandre langs kysten til halvøen Røsnæs.
Sommerhuse ved Jammerland Bugt
Et af de skønne områder i Jammerland Bgten er sommerhusområdet Bjerge, der ligger i et hedelandskab omringet af fyrretræer.
Navnet Bjerge til trods, er landskabet alt andet en bakket, og den hvide, flade sandstrand, der som et tæppe ligger spredt ud foran Kattegat, er et børnevenligt paradis af sand og vand. Om sommeren er det muligt at gøre små indkøb ved områdets campingplads.
Åmosen Naturpark
Bagved sommerhusområdet ligger naturområdet Åmosen med ferskvandssøen Tissø, der indbyder til vandreture og andre udendørsaktiviteter i den vestsjællandske natur.
Mullerup Havn
Ved siden af Jammerland Bugt ligger Musholm Bugt, hvor den hyggelige Mullerup Havn og den nærliggende strand også byder på skønne udendørsaktiviteter. På havnen ligger Skipperkroen, og ved Strandcaféen, der ligger længere ned mod havet, er der foruden de oplagte mulighed for at forsøde tilværelsen med kalorieholdige lækkerier - også mulighed for at forbrænde nogle af disse igen med et slag minigolf eller en tur på legepladsen.
Reersø
Nord for Mullerup Havn ligger halvøen Reersø, der foruden byen af sammen navn også danner rammen for en særegent, fredet kystlandskab.
På den nordlige del af den vestsjællandske halvø kan du leje sommerhus i Reersø. Området er ikke begunstiget med en decideret sandstrand, men du finder en del bænke i området, der inviterer dig til at nyde udsigten.
Stråtækt idyl
Den lille fiskerby Reersø, der deler navn med halvøen, den ligger på, er en charmerende landsby, hvor stråtækte gårde bidrager med en nostalgisk stemning. En del af 1700-tals gårdene, der giver landsbyen sit hyggelige islæt, er fredede, og trods sin beskedne størrelse har byen både en kro, et bryghus samt en butik, der sælger brugskunst.
Andræjs Hus
På Skansevej, i Andræjs Hus, ligger Reersø Museum, der helt siden 1926 på initiativ af bysbarnet og forfatteren Thorkild Gravlund, har formidlet egnens lokalhistorie. Museet ligger i byens gamle fæstehus, og udstillingerne tager sit udgangspunkt i livsvilkårene for egnens fattigfolk i 1800-1900-tallet.
Sommerhusferie ved Storebæltskysten
I den sydlige del af Musholm Bugt, der tegner en blød bue på Storebæltkysten, ligger de vestsjællandske feriebyer Drøsselbjerg, Stillinge, Kongsmark, Næsby, Bildsø og Frølunde Fed. [c]
Den bedste strand ligger udfor sommerhusene i Stillinge. Stranden er forholdsvis bred, og her byder forskellige barer og caféer på forfriskninger af forskellige karakter. Mod det nordligere beliggende sommerhusområde Drøsselbjerg bliver stranden gradvist smallere.
Kongsmark, Næsby Strand og Frølunde Fed
Stranden, der breder sig foran sommerhusområdet Kongsmark tilbyder gode forhold, hvis du ønsker at nyde sandet og vandet ved denne del af Storebæltskysten. Det samme gør sig gældende for Næsby Strand, hvorimod strandforholdene ved Frølunde Fed ikke rangerer som områdets bedste.
Shopping i Slagelse
Har du lejet sommerhus i området eller for den sags skyld et andet sted på Vestsjælland byder Slagelse på gode shoppingmuligheder. I byen ligger Vestsjællandscenteret, hvor mere end 50 butikker og spisesteder venter på at blive indtaget.
Hver onsdag kan du opleve Gardehusarregimentet ride gennem byen, og ved området Antvorskov kan du besigtige klosterruinen af samme navn.
I udkanten af den Vestsjællandske by ligger Trelleborg Golfklub, der gerne hilser feriegæster velkommen. [d]
Skoveventyr og vikingefortællinger
I nærheden af Slagelse ligger aktivitetsparken Go High, der byder på sjove aktiviteter for både børn og voksne. Her kan hele familien bruge mange timer på at klatre i trækronerne, skyde med bue og pil eller spille fodboldgolf.
Trelleborg
Mellem Slagelse og Næsby ligger vikingeborgen Trelleborg, der er en de fem ringborge fra vikingetiden i Danmark. Det er med stor sandsynlighed Harald Blåtand, der lod Trelleborg bygge, da rester af det egetræ, der er blevet brugt til konstruktionen af forsvarsværket, kan dateres til 980-981, hvilket var under denne konges regeringsperiode. Trelleborg er i dag en del af Nationalmuseet, og her kan du opleve forskellige udstillinger og arrangementer.
Birkegårdens Haver
Nord for Slagelse ligger det haveanlæg Birkegårdens Haver, der byder på skønne oplevelser for hele familien. Parken er et overflødighedshorn af blomster, legepladser og dyr, der gerne vil klappes. I Birkegårdens Haver bliver der i sommersæsonen afholdt flere forskellige arrangementer, og hos Café Klokkeblomst, kan du få stillet både sulten og tørsten.
Sommerhusferie ved Lammefjord på Vestsjælland
På Vestsjælland er det også muligt at leje sommerhus ved Lammefjord, der er en afstikker af Isefjord, der har sit udløb i Kattegat i Nordsjælland. Grundet den inddæmning af Lammefjord, der fandt sted i starten af 1900-tallet, er fjorden i dag delvist tørlagt.
I dette område er det muligt at finde prisvenlige sommerhuse i Tuse Næs og Grevinge.
Kongsøre Skov
På Odsherred, ud for det område, hvor Lammefjord forenes med Isefjord, ligger Kongsøre Skov. Her vokser flere gamle bøgetræer helt tæt ved fjorden, og det rekreative område indbyder til flere forskellige friluftsaktiviteter. Kongsøre Næbbe, der ligger i området, er blandt andet et populært sted at fiske. Området omkring Kongsøre Skov har været beboet siden stenalderen, og ikke mindre end 55 gamle gravhøje og flere tusind år gamle dysser bevidner det faktum.
Malergården
I den vestsjællandske by Grevingen ligger museet Malergården som er et af de få autentiske, tilbageværende kunstnerhjem i Danmark. I 1930'erne indrettede kunstnerfamilien Swane sig på gården, der fungerede som både hjem og arbejdsplads. På museet kan du opleve kunstnerfamiliens frembringelser, og opleve en skøn have.
Holbæk
Syd for Lammefjord ligger Holbæk Fjord, som udgør den sydligste forgrening af Isefjord. Langs kajerne på Holbæk Havn ligger flere gamle, historiske træskibe, der har Holbæk som hjemhavn, hvilket nok skyldes havnens status som frihavn for historiske og bevaringsværdige træskibe.
For enden af en af molerne på havnen ligger et lille træhus, der rummer et tyrkisk bad.
Holbæk Museum
I Holbæks midtby kan du se de gamle byhuse i Ahlgade og den imponerende Sk. Nicolai Kirke, som stammer fra 1900-tallet. Tæt på kirken ligger Holbæk Museum, hvis 12 bygninger kan dateres fra det 17. til det 19. århundrede.
Bistro Kabyssen
Langs Holbæk Havn ligger flere spise- og serveringssteder, bl.a Bistro Kabyssen, der fra den overdækkede terrasse byder på en maritim udsigt over havnen.