Tversted - sommerhuse ved Tannisbugten

Søg efter sommerhuse i Tversted
ankomst - afrejse please wait
Haus mit Meerblick an der Küstenstraße auf Als-Kegnaes

I det nordvestlige Nordjylland ligger den lille kystby Tversted, hvor den brede, hvide sandstrand, den skønne omkringliggende natur ved blandt andet Tversted Sø og Uggerby Plantage og de mange hyggelige sommerhuse, der ligger mellem skov og klitter, byder på skønne feriedage i naturen.

Map

Ferie højt mod nord

Tversted ligger ud til Danmarks nordligste bugt - Tannisbugten mellem den hvide, brede sandstrand og kilometervis af skov. I forhold til de sydligere populære feriebyer som blandt andet Blokhus og Løkken, der som perler på en snor strækker sig langs Jammerbugten, hersker der en anden ro i Tversted.

Byen er på mange måder en skjult perle blandt det store udbud af og særligt hvis du holder af naturoplevelser og rolige omgivelser, vil du synes om Tversted.

Sommerhuse i klitterne

Tversted skød op i 1800-tallet som følge af skudehandelen med Sydnorge, der fandt sted flere steder langs den danske vestkyst Skudehandelen var dog på dette tidspunkt på tilbagetog, da den industrielle udvikling gjorde det muligt at fragte varerne på anden vis. I Tversted, som mange andre steder på den danske vestkyst, rettede man således blikket mod befolkningens spirende interesse for kystturisme.

XXX Vom Badehotel zum Feriendorf

Som følge heraf blev badehotellet Tannishus opført i 1896, og i den forbindelse opstod ferieområdet Tannisby, der i dag er vokset sammen med Tversted. Som i det forrige århundrede har kystbyen stadig en tiltrækning på turister, der gerne vil opleve vinden, vejret og naturen, og sommerhusene i Tversted ligger da også gavmildt placeret i klitlandskabet, der omfavner byen.

Byen ved stranden

Det er helt tydeligt, at Tversted, stranden og havet hænger uløseligt sammen. Byens lange, gennemgående hovedfærdselsåre, Tannisbugtvej, leder dig således direkte til stranden, hvor en parkeringsplads og toiletfaciliteter markerer indgangen til stranden.

På denne del af nordvestkysten er det også muligt at medbringe bilen på stranden.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tversted

Is i lange baner - søde lækkerier eller frokost og middag?

Det Grå Ishus, Det Blå Ishus og Polarkiosken. Du finder ikke mindre end tre iskiosker i den lille vendsysselske by, hvis indbyggertal ikke overstiger 600 fastboende. Alle ishusene ligger ned mod stranden på Tannisbugtvej, og de er i højsæsonen så velbesøgte, at lange haler af lækkersultne turister snor sig i de græsklædte klitter, der grænser op til stranden.

Hos Polarkiosken er det også muligt at få serveret en hotdog på intet mindre end en halv meter. Det er dog ikke kun is og pølser, du kan stille sulten med i Tversted, hvor også flere spisesteder tilbyder mad.

Smørrebrød, pizza eller fisk?

Udbuddet af spisesteder i Tversted er relativt stort, og det er muligt at tilgodese de fleste feriegæsters smagsløg. Hos Restaurant Tannishus kan du både nyde smørrebrød til frokost og en bøf til aften, og hos Café Fisk, kan du mæske dig i alt godt fra havet. Caféen, der ligger på Tversteds hovedstrøg, tilbyder også retter som take-away, og der er i forbindelse med caféen en fiskebutik, hvor du nemt finder hovedingrediensen til aftenens menu i sommerhuset.

I byen er det også muligt at sætte tænderne i alt fra klassiske caféretter til børnevenlige pizzaer.

Ferieshopping i Tversted

På hjørnet af Tannisbugtvej og Gammel Skagensvej ligger byens dagligvarebutik, der holder åbent året rundt, og om sommeren åbner et minimarked ved campingpladsen på Åbovej.

I Tversted er der flere spisesteder end der er butikker, og vil du gerne have et større udvalg af butikker at ose i, så er en tur til Skagen eller Hjørring, som du kan læse mere om i denne artikel om Lønstrup, et oplagt udflugtsmål, når du har lejet sommerhus i byen. I byen ligger der dog en velassorteret garnbutik, Isager Strik, og antikvitetshandlen Gamle Minder, hvor du kan gøre gode vintagefund.

Friske grøntsager

På Hirtshalsvej mellem Uggerby og Bindslev kan du købe grøntsager og æg hos gårdbutikken Graverens Grøntsager. Et udvalg af gårdbutikkens friske grøntsager kan også købes i den store bod, der står på Østervej i Tversted.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tversted

Nord for Tversted - lej sommerhuse i Skiveren

Nord for Tversted kan du leje sommerhus i det smukke område Skiveren. Områdets centrum udgøres af en stor campingplads, hvor butikker, cykeludlejning, swimmingpool og minigolf er tilgængeligt for alle områdets gæster. Campingpladsen har åbent fra maj til september.

De hyggelige sommerhuse i sommerhuse i Skiveren ligger spredt omkring i klitlandskabet, og områdets brede sandstrand er nem at komme til. På stranden er det muligt at køre forhindringsfrit, hvis du drejer til venstre ved nedgangen til stranden. Drejer du derimod til højre, bliver du mødt af vandløb, der krydser stranden.

Bo i det smukkeste landskab - og husk cyklen!

Skiverens placering mellem Vesterhavet, Tversted Klitplantage og det nærmest uendelige hedelandskab ligner ikke noget andet sted på den danske nordvestkyst, og enhver der har stået i klitterne kan bekræfte det.

Det kuperede terræn, der omgiver Skiveren, indbyder til vandre- og cykelture. Har du ikke fået cyklen med i sommerhus, kan du leje en hos Tversted Cykler, der ligger på Gammel Skagensvej. I Tversted Klitplantage finder du et afmærket, blåt mountainbikespor, der kan benyttes af alle uanset niveau.

Tversted Klitplantage

Det er ikke kun mountainbiken, der kan blive luftet i Tversted Klitplantage. Vandrestøvlerne kan også komme flittigt i brug i plantagen, der byder på flere forskellige vandreruter. Den europæiske kystvandrerute Northsea Trail, der i flere lande løber over mere end 5000 km langs Nordsøen, og hvis danske forgrening kaldes Nordsøstien går også igennem Tversted Klitplantage.

Tag hunden og madkurven med

Fra parkeringspladsen ved Tversted Søerne udgår tre vandreruter, og herfra er der heller ikke langt til den relativt store, indhegnede hundeskov, der også ligger i plantagen. I forbindelse med parkeringspladsen ligger også en naturlegeplads, samt et picnicområde med bålpladser og toiletfaciliteter.

Sov under åben himmel

I Klitplantagen[a] findes der to shelterpladser, Stranden og Fårehegnet, hvor du kan tilbringe natten under åben himmel. Det er muligt at reservere shelters på lejrpladsen Stranden, mens der på den mindre lejrplads Fårehegnet gælder et først til mølle-princip.

Tversted Søerne

Tversted Klitplantage er Nordjyllands største, og blev plantet i midten af det 19.århundrede for at skærme området for den sandflugt, der hærgede de nord- og vestjyske kyster. I udkanten af klitplantagen ligger Tversted Søerne, hvor hvide nøkkeroser og gule åkander breder sig i vandoverfladen. Søerne er dog først opstået i 1948-52, da man opdæmmede Hvarrebæk.

Fra søerne kan du krydse over klitterne til den brede, hvide sandstrand, der ligger foran plantagen.

Ravklit

Fra søerne kan du også tage den smukke tur gennem alléer af østrigsk bjergfyr, ædelgran og sitkagran til kanten af den 28 meter høje Ravklit, der oprindeligt var en vandreklit. I dag står her et fugletårn, hvor du på afstand kan studere klitplantagens spændende fugleliv.

Østerklit Stokmølle

I udkanten af plantagen - helt ude i klitterne, der giver udsyn over Tannisbugt, ligger Østerklit Stokmølle, der er Danmarks sidste fungerende af sin slags, og ved specielle lejligheder kan du se møllen arbejde - helt som i gamle dage.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tversted

Uggerby Plantage

Sommerhusene i Tversted ligger uomtvisteligt i et område, hvor naturoplevelserne ligger lige for. Vest for Tversted ligger Uggerby Plantage, der strækker sig til Lilleheden Klitplantage, der ligger i udkanten af Hirtshals. På denne strækning ved Tannisbugten ligger sommerhusområdet Kjul, som du kan læse mere om i denne artikel om Nordjylland, men ellers er kyststrækningen ubebygget, og et yndet udflugtsmål for både turister og de lokale beboere.

Uggerby Strand

Fra klitplantagen leder stier ned til Uggerby Strand, der strækker sig fra Kjul til sommerhusene i Tversted. Ved nedkørslen til stranden er der en parkeringsplads med toiletfaciliteter og en informationstavle, men ellers er her intet - udover den fantastiske natur.

Særligt i lavsæsonen vil du have følelsen af at have stranden helt for dig selv, og den er en oplagt destination, hvis du har lejet et af de sommerhuse i Tversted, der tillader hund Fra oktober og frem til marts må hunde løbe frit på stranden, og i de øvrige af årets måneder er de velkomne i snor.

På udflugt i det grønne

I plantagen indbyder flere borde og bænke til en pause under gran- og fyrretræerne, der er den dominerende bevoksning. Der er dog også områder med løvfældende træer, og plantagens ældste bevoksning, der stammer fra 1904, er et mindre areal med egetræer, der står centralt i plantagen.

Ved et par opdæmmede skovsøer, der er adskilt af den gennemgående rute Nordsøstien, står der også borde og bænke, og her er det oplagt at holde en picnic i de idylliske omgivelser.

Langs Uggerby Skovvej ligger der flere parkeringspladser, hvorfra du kan starte din gåtur. På de øvrige af plantagens veje er det ikke tilladt at køre bil - med undtagelse af Tolstrupvej, der fører ned til Uggerby Strand.

Kanotur på Uggerby Å

Over 66 km snor Uggerby Å sig fra området omkring Hjørring til Sindal, Mosbjerg, Bindslev og Uggerby for at forene sig med havet mellem Tversted og Hirtshals. Det er muligt at tilbagelægge de 50 km i kano, som kan lejes hos Uggerby Kanofart. Kanosæsonen strækker sig fra 1. maj til 30. september.

Bindslev Gl. Elværk og fisketrappen

Flere forskellige steder langs Uggerby Å er det muligt at fiske, og området er særligt kendt for sine mange havørreder, der med en gennemsnitsvægt på 5 kg, må siges at være en god fangst.

Der er faktisk så mange fisk i Uggerby Å, at der i 1976 blev bygget en fisketrappe ved Bindslev Gl. Elværk, så fiskene kunne springe fra bassin til bassin, og det syn kan du være heldig at opleve, hvis du besøger fisketrappen, der anses for at være blandt Nordeuropas smukkeste.

Hvert år i september afholdes der her Uggerby Cup, som er Nordjyllands største fiskekonkurrence.

Bindslev Gl. Elværk

I gamle dage genererede det gamle elværk, der ligger ved fisketrappen, strøm til området ved hjælp af vandet fra Uggerby Å. Vandkraftværket blev nedlagt i 1968, men genopstod i 2004 som et levende museum drevet af frivillige, og er i dag et af Danmarks få tilbageværende vandkraftværker, som stadig er i brug. Det er gratis at besøge det lille museum, hvor der også er en stor legeplads til glæde for børnene.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tversted

Oplev Eagle Worlds majestætiske fugle

Omtrent 10 km fra feriebyen Tversted, på vejen mod sommerhusene i Skagen, ligger ørnereservatet Eagle world. Her kan du opleve, hvordan falkonerer træner de imponerende havørne, de storjagende vandrefalke og de lynhurtige jagtfalke.

Reservatets hovedattraktion er uden tvivl fremvisningerne, hvor ridende falkonerer og rovfugle i samspil laver et imponerende show.

Bliv klogere på rovfugle og falkonerkunsten

For mere end 40 år siden etablerede fotograf og falkoner Frank Wenzel det nordjyske ørnereservat ud fra et ønske om at skabe et fristed for rovfuglene. I starten var reservatet lukket for offentligheden, men med tiden blev det åbnet op, så nysgerrige kunne blive klogere på rovfuglene og falkonerkunsten.

I forbindelse med de storslåede shows, der kan opleves fra påske og frem til skolernes efterårsferie, fortælles også om fuglenes levevis og deres historie. Er du til en fremvisning hos Eagle World kan du også opleve den interessante, indendørs udstilling om rovfuglene.

Herregården Odden

Et andet udflugtsmål, der heller ikke ligger langt fra sommerhusene i Tversted, er herregården Odden, som er en af Danmarks nordligst beliggende. Den middelalderlige herregård, der ligger i udkanten af Mygdal, fungerer blandt andet som museum for en stor samling af maleren J.F. Willumsens værker og skitser.

I den renoverede hestestald er der en udstilling om Oddens 500 års lange historie, og i det gamle køkken kan der nydes te, kaffe og bagværk.

Kunsthåndværk i Mygdal

Selvom Mygdal ikke gør noget anseeligt væsen af sig på landkortet, så har kunsten slået rod i den lille vendsysselske by, og kan foruden herregårdens imponerende samling af Willumsen-værker også bryste sig af at have sit eget hus for kunst og kunsthåndværk - Mygdalhus.

Hos Rav-værkstedet på Højtvedvej kan du købe ravsmykker og -skulpturer.

Kunst på landet

I området omkring Mygdal er der flere muligheder for at opleve kunst rundt omkring i naturen. I 2019 overtalte kunstneren Johnny Haugaard, der er opvokset i byen, nogle af byens indbyggere til at lade sig fotografere nøgne ved siden af hans hvide, forgængelige skulpturer, der var inspireret af J.F. Willumsens skitse Legende Børn.

Da kunstværkerne er lavet af forgængeligt materiale, vil de med tiden forene sig med engen ved Møllesøen i Mygdal, hvor de står.

I Bjergby, der ligger blot 6 km fra Mygdal, kan du besøge Peterspladsen, der er en dyreskulpturpark, hvor kunstværkerne er fremstillet af cement og skrot.

Keramik i Sørvig

Sydøst for Tversted, i den gamle skole i Sørig, har keramiker Dorthe Hansen indrettet den gamle skolestue som café, butik, galleri og værksted. Foruden keramikerens egne frembringelser kan du i butikken også købe forskellige gaveartikler, delikatesser og hjemmebagte kager og kaffe.

Om sommeren er det muligt at nyde kaffe og kage i haven, der omringer den gamle skole, hvor gynger og en sandkasse er et sikkert hit hos de yngste.

Fra Sørig er der ikke langt til Bratten og Jerup Strand, der begge ligger på østkysten.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tversted
til toppen