Tornby - ferie i Vendsyssel

Søg efter sommerhuse i Tornby
ankomst - afrejse please wait
Aftenstemning udover et klitlandskab og havet i baggrunden

I det naturskønne område mellem Lønstrup og Hirtshals ligger Tornby, hvor et kuperet klitlandskab og en skøn sandstrand indbyder til afslapning i fredelige omgivelser. Tornby Klitplantage og havnebyen Hirtshals, der begge ligger tæt på området, giver mulighed for mange spændende ferieoplevelser i naturen og byen.

Map

Lej sommerhus ved Tornby Strand

Lige før Jammerbugten mødes med Tannisbugten ud for Hirtshals, ligger sommerhusområdet Tornby Strand, hvor du kan leje sommerhus i grønne omgivelser. Området adskiller sig fra det typiske hedelandskab, der ellers karakteriserer sommerhusområderne langs den danske vestkyst.

Vælger du et af sommerhusene tættest på stranden, er sandsynligheden for en fantastisk udsigt stor, da husene ligger spredt i det åbne klitlandskab.

Sommerhuse med Tornby Klitplantage som nabo

Syd for områdets sommerhuse ligger Tornby Klitplantage, hvor flere vandreruter, cykelstier og mountainbikespor leder dig igennem det skønne stykke vestkystnatur, der er præget af den tidligere havskrænt, der gennembrydes af talrige ådale.

Landsbyen Tornby ligger også syd for sommerhusområdet, hvor det er muligt at handle ind i et mindre supermarked. Turen fra Tornby Strand til Hirtshals er dog ikke meget længere, og her er udbuddet af dagligvarebutikker større.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tornby

Minimarked og Restaurant Munch

Om sommeren behøver du dog hverken tage turen til Tornby eller Hirtshals for at få frisk brød til morgenkaffen, for minimarkedet ved campingpladsen har et fint udvalg i brød og kager, samt helt basale købmandsvarer. Minimarkedet åbner d. 1. april og lukker igen til oktober.

I samme periode holder Restaurant Munch, der ligger på Strandvejen, også åbent for både restaurantbesøg og take-away. Hos Købmand Munch, som ligger under restauranten, kan man købe alt fra morgenbrød, grøntsager og isenkram.

Tornby Ishus og Morfars Køkken

I sommersæsonen kan du nyde italiensk is og kolde drikkevarer hos Tornby Ishus, der også ligger på Strandvejen ved indgangen til den brede sandstrand. Det er muligt at køre på stranden, men ikke langt, da et vandløb sætter en stopper for den videre færd.

Længere nede ad Strandvejen ligger Morfars Køkken, hvor der serveres traditionelle danske retter i nostalgiske rammer.

Havnebyen Hirtshals

Hirtshals, hvis havn er den næststørste på den danske vestkyst, ligger omtrent 5 kilometer nord for ferieområdet Tornby Strand. Byen er både kendt som fiskerihavn og færgehavn med forbindelser til såvel Norge som Færøerne, og det er da også fiskeriet og færgedriften, der udgør store dele af byens næringsliv.

Det bærer den nordvestjyske havneby præg af, da både fiskeri- og færgehavnens rå og industrielle udtryk fylder meget i bybilledet.

Shopping og restauranter

Tøjbutikker og specialforretninger fylder til gengæld ikke så meget i det hirtshalske bybillede, og det er nok ikke her, du får den store shoppeoplevelse. Er det en sådan ferieoplevelse, du leder efter, har du mere held med at tage til Lønstrup eller Hjørring, der ligger ca. 15 km fra Tornby Strand.

Hirtshals har derimod en del spisesteder, og den mest populære råvare er meget apropos - fisk. Ved Norgeskajen tæt på byens fiskeauktion kan du fra april til november købe fisk hos Gaardboe's Fiskehandel eller du kan sætte dig til rette på en af byens fiskerestauranter og nyde den friske fisk uden at bekymre dig om opvasken.

Hirtshals Museum

Livet omkring havnen er livsnerven i Hirtshals - for uden den, var der ingen by. I et gammelt fiskerhjem bygget i kampesten på Vanggårdsgade, ligger Hirtshals Museum, hvor en permanent udstilling fortæller Hirtshals historie med og ved havet.

Det gamle fiskerhjem, der danner rammen om denne gren af Vendsyssel Museum, medvirker også til forståelsen af livsvilkårene på disse egne i starten af 1900-tallet.

Æ bette bjesk

Vendsyssel siges at være beboet af sindige folk, der ikke sådan lader sig bringe ud af fatning, men selv folk med benene solidt plantet i jorden kan fra tid til anden få brug for en opstrammer - og her kommer bjesken ind i billedet.

Ordet bjesk stammer fra vendelbomål, og betegner en kryddersnaps, der er lavet på hvid snaps eller vodka i mangel på bedre. Medbringer du i hverdagene en uåbnet flaske på dit besøg på Hirtshals Museum, har du mulighed for at fremstille din helt egen bjesk med inspiration fra udstillingen Planter fra klitten.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tornby

Husmoderstranden og Hirtshals Fyr

Tæt på byens centrum ligger havnepromenaden, der ender ved Husmoderstranden, der ligger lidt syd for byen. Stranden har fået sit lidt pudsige navn, idet husmødre og deres børn begyndte at bruge området, da havnen i 1960'erne blev udvidet mod vest. Stranden er stadig velbesøgt - ikke så meget af husmødre, men både lokale og turister finder vej til den bynære strand. Fra Husmoderstranden kan du mod syd se det smukke, hvide fyrtårn, der er Hirtshals vartegn.

Hirtshals Fyr ligger højt hævet over havet og byen på toppen af Stenbjerg, og bestiger du de 144 trin til tårnets plateau får du en skøn udsigt. Fyret bruges stadig til at lede søfolk sikkert gennem Jammerbugt og Tannisbugt, men det danner også rammen om forskellige udstillinger.

Udstilling og madpakkerum

I maskinrummet kan du blandt andet se forskellige effekter, der knytter sig til fyrets historie, og i madpakkerummet vises en udstilling af sten. I højsæsonen åbner fyrets kaffestue, og gennem året kan du opleve forskellige kunstudstillinger her.

Hirtshals Bunkermuseum

I området omkring Hirtshals Fyr kan du også komme helt tæt på 2. verdenskrig. Her ligger nemlig Bunkermuseet - 10. batteri, som er en del af Vendsyssel Historiske Museum. 10. batteri fremstår som Danmarks mest komplette og udgravede forsvarsanlæg fra 2. Verdenskrig.

I løbet af krigen blev der bygget 7.500 bunkere i Danmark, som en del af den såkaldte Atlantvold. Specielt i Nordjylland frygtede tyskerne en invasion fra de allierede og ville lave Hirtshals til en stor fæstning med blandt andet ca. 182 bunkere alene til mandskab og ammunition.

69 bunkere forbindes af 3,5 km løbegrave og i en mandskabsbunker, kan du se en udstilling om det daglige liv i bunkerne og om Hirtshals under besættelsen. I nogle bunkere er den oprindelige indretning genskabt, og her kan du få et indblik i det daglige liv i og omkring bunkerne under krigen.

Nordsøen Oceanarium

Har du lejet sommerhus i Tornby er der ikke langt til en af Nordjyllands helt store turistattraktioner, Nordsøen Oceanarium, der også ligger i Hirtshals. Nordeuropas største akvarium ligger på Willemoesvej og lader dig få et indblik i livet under havoverfladen.

Fisk i alle afskygninger

Oceanariet råder over flere forskellige akvarier, hvoraf det største er 10.000 m3, og her kan du studere de mere end 7.000 fisk og andre havdyr, der lever her. Udover at kunne se fisk i stimer, rokker, hajer og tunfisk, kan du også se de berømte klumpfisk og give dig i kast med en hel række forskellige aktiviteter.

Big ocean window

En af aktiviteterne er big ocean window, der er Skandinaviens største interaktive skærm, hvor du på en tur under havoverfladen kan blive klogere på alt fra plankton til havets største rovdyr.

Udendørsaktiviteter og fodring af sæler

I oceanariet kan du også besøge Hvalforskerhytten, hvor du kan lære en masse om hvalerne i de danske farvande og ikke mindst se skelettet af den 17,4 meter lange finhval, der strandede i Blokhus i 2016.

Nordsøens jægere fodres

I oceanariet er der også udendørsakvarier, og her indbyder et grønt område med en soppebæk og 6 shelters til madpakkespisning, leg og afslapning. Har du ikke fået pakket picnickurven serverer flere spisesteder enkelte og velsmagende fiskeretter.

I et udendørs bassin fodres sælerne kl. 11.00 og igen kl. 15.00, og de sultne rovdyr giver noget af et show, der er rigtigt sjovt at opleve.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tornby

Sjov for hele familien

Det er ingen tvivl om, at oceanariet, særligt for børnefamilier, er en af områdets helt store seværdigheder, når du har lejet sommerhus i Tornby, men der findes også andre aktiviteter i området til glæde for de yngste.

På vejen fra sommerhusene i Tornby Strand til Hirtshals ligger Funpark Hirtshals der er et eldorado for dyreelskende børn og voksne. På besøgslandbruget er der nemlig rig lejlighed til at hilse på stedets forskellige dyr, og stedets grønne omgivelser er beriget med alt fra gynger til hoppepuder, så fra april til september er der alle muligheder for at få en aktiv feriedag for hele familien her.

Bowling i Hirtshals

I udkanten af Hirtshals ligger en stor bowlinghal, der også kan være en kærkommen aktivitet på familieferien. Foruden bowlingbaner har hallen også poolborde og spillemaskiner samt en restaurant. Centeret holder åbent alle dage på nær søndag og mandag.

En blandet landhandel

Tornby Gamle Købmandsgaard er i ordets mest positive forstand en blandet landhandel, hvor en butik med inventar fra 1860, en kaffestue og udstillinger om områdets historie blander sig til en sjov oplevelse.

For der er nok at se i den gamle landhandel, hvor du også kan købe forskellige lokale delikatesser, og købmandsgårdens helt egen bjesk. I laden, der hører til den 200 år gamle skudehandelsgård kan du blandt andet blive klogere på netop den skudehandel, der fandt sted ved blandt andet Løkken og Tornby for 200 år siden.

Kaffepause

Efter at have fordøjet de historiske indtryk, kan du i Mettes Kaffestue nyde hjemmebagte boller eller et stykke kringle til en kop kaffe. Har du selv medbragt mad, er det også muligt at spise det på stedet.

Tornby Klitplantage

Har du lejet sommerhus ved Tornby Strand ligger det som nævnt tæt på Tornby Klitplantage, der også indbyder til forskellige ferieaktiviteter i naturen.

Den 548 ha store plantage byder trods sin relativt beskedne størrelse på en meget varieret natur. Her blander nåleskov, løvskov og krat sig med klitter, klithede og strand og former sig til et landskab af slugter og bakker, hvor også landbrugsland, rørskov, klitsøer og vandløb bidrager til områdets diverse natur.

Du kan køre gennem plantagen ad Rævskærvej, hvor en parkeringsplads og et område med borde og bænke sætter punktum for turen.

Kærsgård Strand

Tornby Klitplantage strækker sig mellem Tornby Strand og den sydligere beliggende Liver Å, der har sit udløb ved Kærsgård Strand.

Stranden er en bred, ugeneret naturiststrand, hvor hvide og grønne klitter indbyder til lange gåture.

Russerbakken og Yxenbæk-ådal

På turen rundt i Klitplantagen er der flere seværdigheder, der alle har historiske fortællinger knyttet til sig. I udkanten af plantagen ligger eksempelvis Russerbakken, en tilgroet vandreklit, hvori der ifølge sagnet skulle være begravet russiske sømænd, der i 1.758 forliste med krigsskibet Perwoj ud for Tornby Strand. Om sagnet er sandt vides ikke, men hvad der er sikkert er, at vandreklitten har fået sit navn på grund af historien. Et andet sagnomspundet sted er den maleriske Yxenbæk-ådal, der kiler sig gennem landskabet. Her mente man i gamle dage, at bækkens vand befordrede køernes brunst, og området var da også velbesøgt, ikke kun af køer.

Yxengaard - en vikingelandsby

Ved siden af parkeringspladsen, der ligger på Rævskærvej finder du Yxengaard, som er en art vikingelandsby. Byen er lavet som et undervisningsprojekt, hvor elever kan prøve kræfter med forskellige færdigheder, der var uundværlige i vikingetiden. Stedet er ikke en turistattraktion, men hvis der ikke finder undervisning sted, må du gerne se dig omkring i området.

Tornby Dyssen

På en mark nord for Tornby står Tornby Dyssen, der er den nordligste stendysse i Danmark, og den kan være ganske spændende at tage i øjesyn på vej ud i ferielandet . Dyssen formodes også at være en af landets ældste, der er bygget af de tidligste stenalderbønder omkring 3.600-3.200 f.kr.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Tornby
til toppen