Sydjylland - sommerhusferie tæt på grænsen

Søg efter sommerhuse i Sydjylland
ankomst - afrejse please wait
Blick auf einen Sandstrand mit einigen kleinen Häusern am Horizont

Sydjylland byder på en lang række forskellige ferieoplevelser for hele familien. Besøg de historiske handelsbyer på østkysten, oplev den smukke, sydjyske natur, gå på opdagelse i områdets spændende historie, prøv områdets mange sjove familieaktiviteter eller tag på shoppetur over grænsen.

Sommerhuse ved Lillebælt

En del af sommerhusene i Sydjylland ligger ved Lillebælt, der med sit rolige vand strækker sig mellem Jylland og Fyn. Strandene, der ligger ud til Lillebælt, er pga. det lave vand meget børnevenlige, og hele området er generelt en rigtig god feriedestination for hele familien.

Sandstrande og hyggelige byer

Sommerhusene i Sydjylland ligger i et skønt rekreativt område, hvor det milde kystlandskab forener sig med et grønt og frodigt bagland, der tilsammen byder på mange skønne naturoplevelser.

I områdets byer er der gode muligheder for både shopping og museumsbesøg, da Sommerhusene i Sydjylland ikke ligger langt fra hverken Aabenraa, Haderslev eller Kolding.

Er du interesseret i at leje sommerhus i den vestlige del af Sydjylland, kan du læse mere om dette område i vores artikel om Rømø.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Skønhed ved Flensborg Fjord

Flensborg Fjord, der danner en stor del af grænsen mellem Danmark og Tyskland, er et ualmindeligt smukt område, hvis skønhed særligt understreges, når du følger kystvejen mellem Kollund og Gråsten. Her præsenteres du for den flotteste udsigt til fjorden, der særligt i sommerperioden forsødes med idylliske sejlbåde. I Stranderød kan du slå vejen forbi Café Providence, hvor du kan nyde udsigten til kaffe og kage eller et større måltid.

Et andet sted, det er værd at stoppe op og nyde udsigten ved, er Annies Kiosk, der ligger i Sønderhav ved Aabenraa. Den sydjyske kiosk er ikke kun populær blandt feriegæster, men er også et yndet udflugtsmål blandt de lokale indbyggere. Om sommeren kan du tage den lille færge, der sejler til Okseøerne, der ligger i fjordens danske del.

Gendarmstien

Er du til vandring, kan du give dig i kast med Gendarmstien, som over 84 kystnære km følger den dansk-tyske grænse fra Padborg til Skouby på Als. Stien er en af Danmarks smukkeste kystvandreruter, og er i sin helhed eller som brudstykker en skøn naturoplevelse på din ferie i Syddanmark.

Det royale Gråsten

Landsbyen Gråsten er særligt kendt for Gråsten Slot, som er sommerresidens for den kongelige familie. Slottet er ikke åbent for offentligheden med undtagelse af Gråsten Slotskirke, der har særlige åbningstider. Når den kongelige familie opholder sig på slottet, er der heller ingen adgang i hverken slotskirken eller -haven.

Sommerhusene i Gråsten ligger tæt på lystbådehavnen - blot et par km fra byens centrum. I bymidten ligger den idylliske Gråsten Kro samt et par butikker.

Alnor Strandpark

Alnor er den del af Gråsten, der vender ud mod Flensborg Fjord. I Alnor ligger der en hyggelig strandpark med legeplads og grill-område. Vandet er som de fleste steder i området børnevenligt.

Lej sommerhus ved Rendbjerg Marina i Sydjylland

Sommerhusområdet Rendbjerg ligger nær byen Egernsund, der er forbundet med Gråsten via en bro. Ved området ligger en af Sydjyllands populære lystbådehavne, hvor du kan leje et af sommerhusene i Rendbjerg, der ligger spredt omkring havnen.

Ved lystbådehavnen ligger Restaurant Værftet, som holder åbent året rundt. Om sommeren åbner en snackbar, og en legeplads indbyder de yngste til leg. På havnen er der desuden mulighed for at leje både cykler og kajakker.

Vandreture ved fjorden

Der er ingen sandstrand ved Rendbjerg, men nogle enkelte badebroer giver fri passage over stranden, der er overvokset og fyldt med sten. Om vinteren kan områderne omkring sommerhusene være temmelig våde, og du kan med fordel pakke gummistøvler eller vandtætte sko, hvis du skal på ferie i området på dette tidspunkt af året.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Vemmingbund Strand

Rendbjerg ligger på halvøen Broager Land, der også lægger jord til sommerhusområdet Vemmingbund. Området ligger i en bugt, hvor en børnevenlig sandstrand spreder sig ud foran sommerhusene. Ved stranden ligger en café, der holder åbent fra påske til efterårsferien.

Broager Kirke

Halvøen er opkaldt efter landsbyen Broager, der ligger mellem Rendbjerg og Vemmingbund. I byen står en usædvanlig kirke, hvis tårn har to spir. På kirkegården står Danmarks største fritstående klokkehus, der blev bygget, da kirkens tre klokker måtte nedtages pga. kirketårnets svage konstruktion. Den ene af klokkerne stammer fra 1200-tallet, mens de to øvrige, der kaldes frihedsklokkerne, er erstatninger for de klokker, der i 1917 blev afleveret til krigsbrug.

I Broager ligger der et supermarked, et apotek og en tankstation, der kan forsyne dig med alt, du behøver til din ferie.

Sydjyske ferieoplevelser ved Flensborg Fjord

Ved Broager ligger Cathrinesminde Teglværk, hvor der fra 1732 til 1968 blev brændt tegl. I dag hører det tidligere teglværk under Museum Sønderjylland, og er udpeget som et af de vigtigste danske industrimuseer. På museet kan du få et indblik i stedets teglproduktion gennem tiden, og opleve rekonstruktioner af tidligere tiders produktionsformer.

Dybbøl Banke

På Historiecenter Dybbøl Banke, der ligger på Sønderborgs jyske side, kan du bl.a få et indblik i krigen i 1864, som er et både spændende og blodigt kapitel i Danmarkshistorien. Den landskendte mølle, der også ligger på banken, er ligeledes en del af centeret.

Til minde om Røde Kors

I 1989 blev der på Dybbøl Banke rejst en mindesten for Røde Kors. Det var nemlig under krigen i 1864, at der første gang var delegerede for den internationale organisation til stede under en krig.

Sommerhuse på Løjt Land

I det lidt nordligere Sydjylland, mellem Aabenraa og Genner Bugt, ligger sommerhusene på halvøen Løjt Land. Halvøens handelscentrum er Løjt Kirkeby, hvor der ligger et par dagligvarebutikker, hvor du kan købe alle feriens nødvendigheder.

Nordøst for halvøen ligger sommerhusene i Loddenhøj ved en sandstrand, og om sommeren kan feriegæster forsyne sig med snacks på campingpladsen.

Løjt Feriecenter

En hel del af sommerhusene i Løjt Kirkeby hører under Dancenter, og ligger fordelt i klynger omkring centrets store legeplads, swimmingpool og cafeteria. Foran feriecenteret ligger en sandstrand, og på Sandskærvej ligger der en parkeringsplads med adgang direkte til stranden.

Barsø

Ud for Løjt Land ligger den skønne ø Barsø. Du kan komme til øen med færgen, der afgår fra Barsø Landing, der ligger mellem Sandskær Strand og Loddenhøj Strand. Det tager kun 20 minutter at komme til øen. I sommerhalvåret har du mulighed for at nyde en kop kaffe i kaffehuset, som er øens eneste serveringssted.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Havudsigt fra Skarrev

Sommerhusene i Skarrev ligger syd for Løjt Kirkeby på den nordlige af Aabenraa Fjords bredder. Området ligger på en skråning, der tilbyder en skøn udsigt over fjorden.

Foran husene ligger nogle få sandfyldte bugter, og fra områdets mange badebroer er der rig mulighed for at få en dukkert. Om sommeren kan du forsøde strandturen med en is fra kiosken, der ligger i forbindelse med campingpladsen.

Omkring fem km vest for Skarrev ligger Aabæk Strand, der tilbyder lidt bredere rammer.

Knapp Restaurant

I den gamle vandmølle, der ligger på Stennevej i Stollig, kan du spise en bedre middag hos Restaurant Knapp. Restauranten har plads til knap 40 gæster, men er altid velbesøgt, så en reservation er nødvendig, hvis du vil spise her.

På Aabenraa Fjords sydlige bred ligger sommerhusene i Varnæs.

Sønderballe og Kalvø

Du kan også leje sommerhuse i Sønderballe, der er et andet af Sydjyllands skønne områder. Området ligger i smukke omgivelser nord for Løjt Land ved Genner Bugt.

Ved Genner Bugt er der flere gode muligheder for at bade. Langs bugten strækker flere badebroer sig ud i vandet, og i bugtens sydlige del ligger en strand. Om sommeren åbner en café, der ligger i forbindelse med campingpladsen.

Kalvø rundt

I bunden af Genner Bugt ligger den lille ø Kalvø, som er forbundet med fastlandet via en dæmning. Bag Kalvø Badehotel starter en afmærket vandrerute, der leder dig rundt på den fuglerige ø. I løbet af turen passerer du også skoven, der ligger sydvest for øen, hvor Rundemølle står. Møllens historie kan føres tilbage til 1200-tallet, og møllen fungerer i dag som lokalhistorisk museum.

Diernæs Strand

Længere mod nord ligger sommerhusene i Diernæs. Området er begunstiget med en lang strand, som om vinteren er særligt populær blandt lystfiskere. Lidt nord for området ligger det kystnære skovområde Krinshave, hvor du for enden af Tormajvej finder et afsondret strandstykke foran skoven.

XXX Sommerhäuser zwischen Kelstrup ung Kolding

I den nordligere del af ferieområde Sydjylland ligger det rolige sommerhusområde Kelstrup. Leder du efter et område, der tilbyder endnu mere fred og ro er sommerhusområdet Flovt en ideel sydjysk destination. Her strækker den flade sandstrand sig fra indlandssøen Bankel Nor til den nordligere beliggende Råde Strand.

Ferieidyl på Årø

Fra Årøsund, der ligger nordøst for Kelstrup, kan du tage færgen til Årø. En dagstur til øen kræver ikke nødvendigvis bil, og færgebilletten er desuden en del billigere, hvis du blot medbringer en cykel. Du kan også sagtens få en god oplevelse af øen til fods. Du kan også leje sommerhus på Årø, der er særdeles anbefalelsesværdigt, hvis du gerne vil have en uforstyrret ferie fyldt med skøn sydjysk natur. Øens to caféer holder sommeråbent, og du kan kun købe dagligvarer fra campingpladsens minimarked i campingsæsonen.

Du kan læse mere om Årø artiklen om Kelstrup, ligesom du også finder en separat artikel om Hejlsminde, som er det nordligst beliggende sommerhusområde i området Sydjylland. Syd for Hejlsminde ligger sommerhusene i Sandersvig. Området ligger ud til en børnevenlig sandstrand og tæt på Sandersvig Skov. I sommersæsonen åbner campingpladsens kiosk.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Aabenraa

Aabenraa er med sine knap 17.000 indbyggere en af de større byer i sommerhusområdet Sydjylland. Byen ligger ved Sønderjyllands største industrihavn, der udgør et vigtigt trafikknudepunkt i den sydlige del af Danmark og den nordlige del af Tyskland.

Aabenraa har også en lystbådehavn, og i forbindelse hermed ligger den bynære Sønderstrand, der er udstyret med legeplads, beachvolleybaner og restauranter. Der ligger en stor parkeringsplads i forbindelse med stranden. Blot få minutters gang fra stranden ligger midtbyen, hvor særligt en slentretur forbi de gamle huse i Store Pottergade er en hyggelig oplevelse.

Sommerhusferie med hundestrand

Har du lejet sommerhus der tillader hund vil det sikkert glæde dig, at du på de fleste af Sydjyllands strande kan medbringe din firbende følgesvend. Du skal dog være opmærksom på, at hunde skal føres i snor fra april til september.

Syd for Aabenraa ligger der dog en strand, der tillader hunde at gå uden snor hele året. Hundestranden Bahamas ligger for enden af Varnæsvej, og i det nordlige Aabenraa ligger der i forbindelse med Nørreskov en ret stor og ikke indhegnet hundeskov.

Oplevelser for alle

I Aabenraa ligger Brundlund Slot, som er en del af Museum Sønderjylland. På museet, hvis bygninger stammer fra 1400-tallet, kan du gå på oplevelse i kunst fra år 1800 og frem til i dag. I parken, der omgiver museet, står møllen, der tidligere tilhørte slottet, men som i dag hører under Aabenraas Byhistoriske Forening.

En anden mølle, som er værd at besøge i Aabenraa, er Krusmølle, som i dag danner ramme om en livsstilsbutik og kreative værksteder. I december, når den kommende højtid markeres med et marked, er møllen ekstra hyggelig at besøge.

Hop så meget du kan!

Er du på ferie med børn i Sydjylland, er det værd at tage turen til Rødekro, der ligger vest for Aabenraa. Her ligger nemlig det store legeland Jump A Lot, der tilbyder et hav af både indendørs- og udendørs aktiviteter.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

På tur til Haderslev

Haderslev er en anden af Sydjyllands byer, der er værd at besøge, når du har lejet sommerhus i området. Hver tirsdag og fredag formiddag er der marked på Gravene, hvor du kan købe alt fra frisk frugt til fisk. Gravene ligger lige ved siden af gågaden, hvor forskellige butikker og spisesteder giver mulighed for adspredelse. .

Midt i byen ligger Haderslev Dampark. Ved søen ligger der tre legepladser og en kiosk, hvor det er muligt at leje en vandcykel. Søen løber over i Haderslev Dam, der strækker sig fra byen og ca. 6 km vest gennem Haderslev Tunneldal.

Haderslev Dyrehave

Haderslev Dam er Sønderjyllands største sø, som faktisk er tre søer, der adskilles af dæmninger. Den sidste sø ender ved Pamhule Skov, der mod øst grænser op til Haderslev Dyrehave, der er et skønt udflugtsmål med dyr, legepladser og flere vandreruter. Flere steder er det muligt at stige på Haderslev Dambåd, der sejler i rundfart på dammen.

Ehlers Samling

Ehlers Samling, der ligger på Slotsgade i et af Haderslevs ældste huse, rummer Nordeuropas største samling af lertøj fra middelalderen og frem til midten af 1900-tallet.

Med en indgangsbillet til museet gives der desuden adgang til Von Oberbergs Hus, der er byens ældst bevarede hus. I huset, der ligger lige ved siden af Ehlers Samling, kan du få et indblik i renæssancen i Haderslev.

StreetDome

Er du mere til fart over feltet og adrenalinpumpende aktiviteter, så bør ferieudflugten måske gå til StreetDome, der får nogle af Europas bedste skatere til at valfarte til Sydjylland. Her kan du ud over at skate både ude og inde også prøve kræfter med Danmarks højeste klatrevæg. Har du mod på at prøve de forskellige aktiviteter, kræver det dog, at du medbringer dit eget udstyr.

Familieferie i Arrild

Arrild Ferieby, der ligger inde i landet nord for Løgumkloster, er måske ikke den destination, der springer først i øjnene, når du er på udkig efter et sommerhus i Sydjylland. Ikke desto mindre ligger der en del sommerhuse i Arrild, og det skyldes blandt andet områdets børnevenlige omgivelser.

Aktiviteter i Arrild Ferieby

I sommerhusområdet ligger den velbesøgte Arrild Fiskesø. I forbindelse med søen ligger en grejbutik og en kiosk, og du kan nyde udsigten, din mad eller begge dele på den overdækkede terrasse eller i grillpavillonen. Feriebyen har også sin egen svømmehal med tre bassiner, wellnessafdeling og vandrutsjebane, og der er desuden forskellige sportsbaner og minigolf. Området har også flere spisesteder og et supermarked, der har åbent året rundt.

Barfodsparken i Klovtoft

I Klovtoft ved Røde Kro venter en sjov og anderledes ferieaktivitet. Her ligger Danmarks største Barfodspark, hvor du inviteres til at smide sko og strømper og derefter begive dig ud på parkens stier, der er fyldt med forskellige underlag. I parken er det endvidere muligt at stifte bekendtskab med Kneipp Vandterapi, som blev opfundet af naturlægen og præsten Sebastian Kneipp i 1800-tallet.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Søer, klokker og vikinge teater

I den nordlige del af sommerhusområde Sydjylland ligger landsbyen Jels, der har en rekreativ placering omgivet af skov og søer. I området ligger der tre søer på stribe, Jels Oversø, Jels Midtsø og Jels Nedersø. De tre søer udgør tilsammen en tunneldal, der blev dannet for mere end 12.000 år siden. Der er afmærkede ruter omkring Nedersø og Midtsø, hvor skoven flere steder går helt ned til søbredden. Skovområdet menes at være resterne fra den store Farris Skov, der i oldtiden bredte sig fra Lillebælt til Ribe. Ved Midtsø kan du leje kanoer ved caféen, der ligger på Jels Voldsted.

Midt i det skønne område ligger Jels Søbad, der særligt i sommermånederne er et yndet udflugtsmål, og ved områdets amfiscene opføres der hvert år vikingespil i juli. På Søvej ligger Jels Vikingeby, der består af et grubehus og et langhus, der begge er rekonstruktioner af arkæologiske fund.

Dansk Klokkemuseum

I nærheden af Jels ligger de to undseelige byer Farris og Over Lert, der trods deres ret beskedne størrelser har hele to museer mellem sig. På vejen mellem de to byer ligger nemlig Dansk Klokkemuseum, der kan fremvise intet mindre end 700 klokker. I nabobygningen ligger Sønderjysk Skolemuseum, hvor du kan få et indblik i tidligere generationers skolegang.

Et besøg til Gram

Har du lejet sommerhus i Sydjylland, må du ikke snyde dig selv for et besøg til Gram Slot, der er et af de smukkeste slotte i området. Slottet, der blev bygget i 1400-tallet, ligger omgivet af en park ned til en sø. Hver lørdag er det mod betaling muligt at komme på en rundvisning på slottet og den tilhørende avlsgård, Gram Gård. Det kræver blot en tilmelding.

Slottets restaurant og gårdbutik holder åbent året rundt, og disc golf-banen samt den tilstødende naturlegeplads gør Gram Slot til et børnevenligt udflugtsmål. I slotsparken, hvor der ikke skal betales entré, giver picnicområder dig mulighed for at nyde din medbragte mad. [a]

Jul på slotskroen

Det er muligt at besøge Gram Slot året rundt, men særligt i weekenderne op mod jul, er slottet et fortryllende udflugtsmål. Her slår slottet nemlig dørene op til det årlige julemarked, der byder på spændende boder, nisser og julemad.

Gram Lergrav

Nord for Gram ligger Gram Lergrav, som er et interessant område, fordi lerret gemmer på fossiler af havdyr, der levede i Gramhavet for mere end 10 millioner år siden. I Lergraven inviteres du til at tage på fossiljagt, og du kan gå på opdagelse i museets udstilling, der blandt andet rummer skeletter af uddøde hvaler og rester af kæmpehajer.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark
til toppen