Samsø - ferie for alle sanser
Midt i Danmark - i ly af Jylland og Sjælland - ligger den skønne kattegatø Samsø. Øen tilbyder flere solskinstimer end landsgennemsnittet, gode sommerhuse, en fantastisk natur, og ikke mindst det samske guld - de nye kartofler, der hvert år i maj graves op af Samsøs frodige muld.
Danmarks midtpunkt
Samsø ligger lige midt i det hele og er elsket for sin skønne beliggenhed af både udenlandske og danske ferierende. Øen havde en stor betydning i vikingetiden, netop pga. øens centrale beliggenhed for sejlads mellem landsdelene og til og fra Østersøen.
Den menneskeskabte Kanhave Kanal, der dog ikke længere eksisterer, blev gravet på øens smalleste sted, og er en del af fortællingen om Samsøs vigtige position i Vikingetiden, ligesom naturhavnen i Stavns Fjord er omtalt i de islandske sagaer som Munarvágr - Længslernes Fjord.
I dag er der omtrent 4000 fastboende indbyggere på Samsø, og det antal mangedobles i løbet af sommerperioden, når øens mange sommerhusgæster gør deres ankomst. Samsø er mest velbesøgt i sommerperioden, og hvis du lejer sommerhus på Samsø i ydersæsonen, vil du opleve en helt anden ro end den om sommeren.
De skønne strande mod nordøst
Udvalget af sommerhuse på Samsø er stort, og du bør derfor overveje, om du ønsker at bo på øens nordlige, sydlige eller midterste del, da omgivelserne er ret forskellige.
Øens badestrande
På den midterste del af øen ligger de bedste strande. Både på den østlige og vestlige del er strandene gode og vandet er lavt. Den allernordligste del af Samsø har også en fin strand, men i dette område er der ikke så mange sommerhuse at leje. Mod syd er forholdene anderledes. Her vil du er der en del sten på stranden, kun i Ballen er der en lang smal sandstrand, både syd og nord for den lille havn.
Ferie ved havet
Det største antal sommerhuse er i Mårup Østerstrand, som ligger på den nordlige del af Samsø. Her finder du, omgivet af hybenroser, havtorn og marehalm, øens bedste strand, hvor vandet er lavt og børnevenligt. I det fjerne kan man skimte Nordby Bakkers grønne bakker.
Sommerhuse i Nordby
Samsøs nordligste by hedder pudsigt nok Nordby, og ligger skønt placeret grænsende op til det naturskønne område Nordby Bakker. Flere af byens huse fungerer som sommerhuse, og her kan du virkelig opleve den helt særlige ø-følelse, som Samsø er så kendt for.
Historiske vidnesbyrd
Samsø har siden vikingetiden og op gennem middelalderen udgjort et centralt punkt i Danmark, og det bærer Nordby også præg af. De fire røde brønde vidner om forgangne tider og om at Nordby i middelalderen var den største bebyggelse på øen.
Nationalmuseet har skønnet, at de 10 meter dybe konstruktioner er bygget for mere end 500 år siden. Et andet særligt vartegn er byens gule klokketårn, der blev bygget i 1867. Fra påske og frem til efterårsferien bliver der ringet med klokken både ved solopgang og -nedgang, mens klokken kun ringer i vinterhalvårets weekender.
Spis ude om sommeren
Om sommeren holder flere cafeér og restauranter åbent i Nordby, mens du om vinteren må se dig snydt for at kunne spise ude her. Det er dog hele året muligt at opleve den lange sandstrand, der ligger 10 minutters gang fra landsbyen. Kører du hertil med bil, er det muligt at parkere på strandens parkeringsplads.
Mårup
Bor du i sommerhus på det nordlige Samsø og skal have gjort indkøb, ligger områdets eneste supermarked i Mårup. Den lille landsby ligger syd for Nordby mellem Mårup Østerstrand og Mårup Havn.
Ved Mårup Havn, der ligger på Samsøs nordvestlige kyst, er det muligt at leje sommerhus, der tilbyder en skøn havudsigt. I forbindelse med havnen ligger restauranten Mårup Havn, der har forskellige retter til både frokost og middag.
I umiddelbar nærhed af havnen ligger områdets badestrand, og hvis du ønsker at udforske området omkring Mårup, har du mulighed for at leje cykler hos Samsø Cykeludlejning, der ligger på havnen.
Nordby Hede
Lige syd for Mårup ligger områderne Nordby Hede Plantage og Mårup Skov, der begge tilhører Brattingsborg Gods. I Mårup Skov er det muligt at spise på Skovcaféen, der har udendørs servering, hvis vejret tillader det.
Parkerer du bilen på parkeringspladsen på Langørvej, tager det fem minutter at gå til områdets badestrand på østkysten. Stranden på den vestlige side af øen er smallere og der er en del sten på stranden.
Sælvigbugten
Leder du efter et godt sted at leje sommerhus til hele familien, er et sommerhus i Sælvigbugten, der ligger syd for Nordby Hede, ganske perfekt. Badevandet her er meget lavt, og du skal et godt stykke ud for at det bliver dybt. Samsøs hovedfærdselsåre, der forbinder den nordlige og sydlige del af øen, ligger i tæt afstand til stranden, som dog er godt skærmet af klitter og grønne hegn.
Sommerhusområdet på denne del af Samsø ligger i den sydlige del af vigen. Det er dog også muligt at leje sommerhuse i nærheden af Sælvig Færgehavn. Området byder ikke på de store shoppingoplevelser, men det er muligt at spise på restaurant Samsø Perlen, der ligger ved færgehavnen. Her kan man også købe måltider til at tage med hjem.
Langør
Langør Bugt strækker sig hele vejen ned langs den nordøstlige side af Samsø, og slutter ved mødet med Stavns Fjord. Havnen har eksisteret siden vikingetiden, og det var i dette område af Samsø, de første vikinger bosatte sig. Ved den idylliske naturhavn ligger Smokehouse Langør, hvor du både kan spise på stedets restaurant samt købe lækre røgede varer med dig hjem.
Ballen - gode ferieoplevelser i vente
Er du på udkig efter et område på Samsø, hvor der er et større udbud af forskellige oplevelser, så er det et godt bud at leje dit sommerhus i Ballen. Byen er et yndet turistmål, og den hyggelige lystbådehavn og den gode badestrand, er blot med til at skabe den gode feriestemning. Sommerhusene ligger nord for byens lystbådehavn, og mod syd ligger byens færgehavn, hvor Samsølinjen sejler til og fra Kalundborg.
I byen har du mulighed for at spise på flere forskellige restauranter og caféer, og her ligger også øens eneste diskotek. Byens supermarked og bager sørger for, at du ikke mangler proviant til sommerhuset.
Drachmanns kærlighed
På Strandvejen der løber gennem den skønne ferieby, ligger flere spisesteder, heriblandt Den Gamle Butik, der ligger i Købmandsgaarden, og som var Holger Drachmanns foretrukne hotel, når han gæstede Samsø. Drachmanns kærlighed til Ballen lokkede flere prominente badegæster til byen, og øens position som populær ferieø blev etableret, og fortsætter med at leve i bedste velgående i dag.
I skønne omgivelser lige ved Ballen Lystbådehavn ligger Restaurant Skipperly, der serverer både frokost- og aftenretter.
Lej sommerhus i Vesterløkken
Lejer du et sommerhus i Vesterløkken, så bor du dejligt i det grønne og kan hver aften nyde solnedgangen fra dit sommerhus. Samsøs vestkyst er ikke det mest oplagte sted, hvis du gerne solbader på en sandstrand, for stranden er fyldt med sten. Leder du derimod efter et naturskønt og roligt område, så er Vesterløkken stedet du leder efter.
Ved den gamle færgehavn i Kolby Kås kan man, med den herligste udsigt over den lille havn og havet, nyde et stykke smørrebrød til frokost. Tante Tut og Onkel E holder åbent mellem maj og oktober. Mangler man at svømme en tur: om sommeren opstilles en badebro på det lille stykke strand lidt nord for havnen.
Sjov og leg i Samsø Feriecenter
Køber du en dagsbillet til Samsø Feriecenter som ligger i Kolby, kan både voksne og børn blandt andet hoppe en tur i swimmingpoolen, køre mooncars, afprøve kapløbslabyrinten eller benytte stedets legeplads. Er familien blevet sulten efter en halv dag med leg og aktion, så kan man i højsæsonen også få stillet de behov.
Vandreture mod nord
Det smukke landskab, der udgør Nordby Bakker, strækker sig fra Asminde Hage ved Mårup Vig til Issehoved, den allernordligste del af Samsø. Den seks kilometer lange strækning langs øens vestkyst byder på mange smukke og varierede naturoplevelser.
Ballebjerg er med sine 65 meter Samsøs højeste punkt, og det er en helt særlig ferieoplevelse at opleve udsigten fra udsigtstårnet over Tunø. Mod øst kan du skue mod småøerne Kyholm, Lindholm, Rumpen og Vejrø, der ligger spredt i retning af Sjælland.
Møgelskår
Kuperede bakker og dybe dale definerer Nordby Bakker. Møgelskår er en af områdets mest udprægede dale, og det er en usædvanlig smuk oplevelse, når du går på de græsklædte skrænter ud mod havet.
Fra stranden ud for Møgelskår kan du se nogle regelmæssige aftegninger i skrænternes græs. Disse aftegninger eller striber kaldes fårestier og er skabt af henholdsvis jordflydning og husdyrenes vandring på skrænterne. Det er stadigt muligt at møde både køer og får på en gåtur i området.
Issehoved - Samsøs nordspids
Nordby Bakker ender, som tidligere nævnt, ved Samsøs nordligste punkt - Issehoved. Det forholder sig med Samsøs nordspids på samme måde som det gør med Grenen i Skagen, hvor to vande også mødes med bølgeslag og skiftende vinde, der skaber et evigt foranderligt landskab.
Det er muligt at komme til Issehoved fra Nordby ad en smal grusvej eller gående via områdets afmærkede stier.
Besser Rev
Besser Rev er et andet af Samsøs skønne naturområder, du ikke bør snyde dig selv for at besøge, når du har lejet sommerhus på øen. Det fem kilometer lange, oversøiske stenrev, der afgrænser Stavns Fjord på øens østlige side er et enestående område at studere fugle i. På den fem kilometer lange gåtur mod spidsen af revet, har du mulighed for at gøre holdt ved bakken Hønsepold, hvor du får et godt udsyn over hele Stavns Fjord.
Tranebjerg - Samsøs største by
Samsøs største by, Tranebjerg, ligger på den sydlige del af øen, og det er også her, du kan finde øens største supermarkeder. Herudover tilbyder byen også enkelte butikker at handle i og flere forskellige spisesteder.
Samsø Museum og andre spændende oplevelser
Det tidligere godsmejeri, der ligger på Museumsvej i Tranebjerg, er nu centrum for Samsø Museums udstillinger om øens spændende og lange kulturhistorie. Er du på ferie med lidt større børn, tilbyder museet en både interessant og levende formidling af Samsøs historie i Historieuniverset, der også ligger i det gamle godsmejeri. Blot 50 meter fra museet ligger Samsø Museumsgård, hvor du kan se, hvordan velhavende bønder indrettede sig i 1800-tallet.
Har du fået nok af lokalhistorie og gamle dage, kan et besøg hos Samsø Falkecenter, der også ligger i Tranebjerg, give dig den helt anden oplevelse af luft under vingerne, når rovfuglene viser deres flyvefærdigheder fra store højder og helt tæt ved jorden. Hos Nørreskiftegaard Islandsheste kan man året rundt booke en tur på hesteryg. Turene er både for nybegyndere og øvede og inden turen går ud i det skønne samske landskab, tager man del i klargøringen af hestene.
Brattingsborg Gods
Har du lejet sommerhus på Samsø er der mulighed for at se en lang række spændende historiske attraktioner - en af dem er Vesborg Fyr, der står på den sydøstlige del af øen. Mod et mindre beløb er det muligt at opleve den fantastiske udsigt fra det gamle fyr, der har stået på samme plet siden 1858. Vesborg Fyr er faktisk placeret på det sted, hvor Valdemar Atterdags borg lå i middelalderen.
Vesborg Fyr hører under Brattingsborg Gods, der også ligger på øens sydlige del. Godset, der blev opført i ca. 1120, har en lang og flot historie, men det er desværre ikke muligt at opleve godset indefra. Men du må godt gå en tur i den smukke park, der er anlagt i engelsk landskabsstil.
Nye kartofler og råvarefestival
På Samsø kan de et eller andet med kartofler. Det står klart for enhver, der har sat tænderne i en veltilberedt ny samsø kartoffel. Mange steder på øen er det muligt at købe kartofler og andre lokaltavlede delikatesser fra forskellige vejboder.
Og de lokale råvarer bliver smagt, duftet og fejret hvert år i juni, når Samsø Råvarefestival løber af stablen. Festivalen finder sted over flere dage, og der er mange spændende oplevelser, hvis du er interesseret i mad.
Oplevelser for hele familien
Samsø tilbyder flere forskellige muligheder for sjove aktiviteter for hele familien, når I er på sommerhusferie. Mellem Nordby og Issehoved ligger Samsø Labyrinten, der med sine 60.000 m² er verdens største. Labyrintens areal svarer til 12 fodboldbaner, og for ikke at fare vild mellem træerne kræver det, at du bruger en stifinder, der er en quiz med en række forskellige spørgsmål.
I Tranebjerg på Pillemarksvej ligger Samsø Skatepark, hvor det er muligt at skate året rundt, hvis du altså har husket dit skateboard, og ved Møllebakken, må der bruges tid og kræfter på en sjov tarzanbane, der kan udfordre både store og små.
Hyggelige oplevelser i Besser
I landsbyen Besser, der trods sin beskedne størrelse efter sigende skulle have Nordens største gadekær, kan du spise en frokost på caféen Søster Sidevind. Du kan tillige købe julepynt året rundt eller måske finde andre sjove ting at tage med dig hjem.
Øst for byen ligger et udsigtstårn, der er bygget af resterne af en gammel mølle. Herfra kan du på klare dage skimte Kalundborg.