Nordjylland - sommerhusferie i lysets land

Søg efter sommerhuse i Nordjylland
ankomst - afrejse please wait
Blick auf die Steilküste in Nordjütland, davor Möwen über den Wellen

I Nordjylland er lyset noget særligt - der ved enhver, der har været på ferie i Danmarks nordligste landsdel. Kunstnerne ved Skagen gjorde lyset, der reflekterer sig i havet og de hvide brede strande ved Nordjyllands nordvestlige egne verdensberømt, og langs kysten ved Jammerbugten i syd, der siden mødes med Tannisbugten ved Hirtshals til den forener sig med Kattegat ved Grenen, kan du bo i sommerhus i lysets land.

Sommerhusferie ved Jammerbugten

En del af Nordjyllands sommerhuse ligger ved Jammerbugten, der er den 100 km lange kyststrækning, der starter ved Bulbjerg i syd til den ender ved den nordligere beliggende fiskeriby Hirtshals.

De mange skibsforlis, der historisk har præget dette område af Vestkysten, har givet det lidt særprægede navn Jammerbugten. Læg hertil at Stygge Krumpen, der i årene 1519-1536 var biskop af Børglum Kloster med hjælp fra lokale beboere udnyttede farvandets lunefulde beskaffenhed ved med lanterner at lokke de søfarende så tæt på land, at skibene grundstødte på de mange rev. Herefter lå en plyndring lige for, og det var naturligvis den rene "jammer" for de uanende søfolk.

Sand, sand og atter sand

Den slags udspekulerede handlinger finder heldigvis ikke sted i dag langs Jammerbugtens lange kyststrækning, hvor mange kilometer sandstrand fortsætter i en uendelighed.

Strandene, der ligger ved feriebyerne langs den nordjyske kyststrækning, er brede med fint hvidt sand og flere steder tillader strandenes beskaffenhed kørsel med bil. Du kan læse mere om Blokhus, Løkken og Lønstrup i separate artikler her på siden.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Sommerhusområderne mellem Hirtshals og Skagen

Det nordligste af Jammerbugtens sommerhusområder, Tornby, ligger lige før Hirtshals, og herefter ligger sommerhusene ved Tannisbugten, der strækker sig fra Hirtshals til Skagen. I denne del af Nordjylland ligger sommerhusene blandt andet ved Tversted og i Skagen.

Kjul - en fredfyldt plet

Sommerhusområdet Kjul, der ligger øst for Hirtshals mellem Lilleheden Plantage og Uggerby Klitplantage er knap så populært som andre sommerhusområder ved Tannisbugten, men ikke desto mindre er det et skønt og fredeligt område at holde ferie ved vestkysten i Nordjylland. Områdets skønne beliggenhed ved Lilleheden Plantage er oplagt til cykel- og vandreture hele året rundt. Uggerby Strand, der strækker sig mellem Kjul og Tversted, er også et skønt sted at nyde naturen.

Surfing og golf i Kjul

Kysten ved Kjul tilbyder fine forhold for wind- og kitesurfing, og Hirtshals Golfklub, der ligger smukt ved Lilleheden Klitplantage, holder åbent for alle gæster. I butikken hos Kjul Strand Camping kan du om sommeren købe forskellige dagligvarer ellers kan du handle ind i Hirtshals, der ligger blot tre kilometer fra området.

Smuk og rummelig - Den sydlige del af Jammerbugten

Ved Vigsø Bugt ligger den sydlige del af ferieområdet Nordjylland, der mod nord afgrænses af den 47 m høje kalkstensknude Bulbjerg og mod syd af kystbyen Hanstholm. Til trods for områdets ualmindeligt skønne omgivelser, er det en af de knap så velbesøgte feriedestinationer i Nordjylland.

Området er kendetegnet ved en bjergtagende kyststrækning, der omkranses af skov og klitter. Mod nord rager Bulbjerg rå og vejrbidt op mod himlen, og den imponerende klint udgør Danmarks eneste fuglefjeld uden for Bornholm.

Udsigten ved Bulbjerg

På de svært fremkommelige klippeafsatser yngler den nordatlantiske mågefugl riden og den sjældnere stormfugl mallemukken, ligesom et hav af andre fugle også lever her. Så har du den mindste ornitologiske interesse, er det en god idé at medbringe en kikkert, når du besøger området.

Fra toppen af Bulbjerg mødes du af en fremragende udsigt over havet, og stedet havde under Anden Verdenskrig en strategisk betydning for den tyske besættelsesmagt. Yderst på klinten står en observationsbunker fra krigens tid, der i dag er omdannet til et museum, hvor du kan blive klogere på områdets geologi, fugleliv og historie.

Nord for Bulbjerg ligger sommerhusområderne Slettestrand, som er de mest populære områder at leje sommerhus i denne del af Nordjylland.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Sommerhusferie i Kollerup

I nærheden af Fjerritslev ved Kollerup Plantage ligger sommerhusområdet af samme navn. Sommerhusene er placeret et stykke inde i landet, og du skal gå eller køre omkring to - tre km for at komme til stranden, der ligger i forlængelse af Grønne Strand. Begge strande er brede, hvor en kombination af sand og småsten danner fundamentet for strandturen, og stederne er som regel ikke overfyldte.

Grønne Strand ligger et par km fra det naturskønne område Svinklovene, som udgør en del af Svinkløv Klitplantage. Du kan læse mere om Svinkløv Klitplantage og byerne Tranum og Thorup i denne artikel om Slettestrand.

På ferie med hund i Nordjylland

Kysten langs denne del af Nordjylland er en oplagt destination, hvis du ønsker at tage din hund med på ferie. De brede strande, hvor der er godt med plads og de mange skovområder med utallige vandreruter, er oplagte omgivelser for hund og ejer.

I både Kollerup Klitplantage og Langdal Plantage, der ligger ved Tranum, finder du indhegnede hundeskove, hvor din hund kan løbe frit. Det samme gør sig gældende i Lild Klitplantage, der ligger syd for Bulbjerg.

Oplevelser i Fjerritslev

Fjerritslev ligger i Hanherred midt mellem Vestkysten og Limfjorden, og udgør et knudepunkt for handelen i området. I byen findes der flere dagligvareforretninger samt et par bagerier og en slagterforretning, og byen byder derudover også på forskellige specialforretninger, der forhandler alt fra vine til patchworkstoffer og garn.

I skolernes sommerferie holdes der hver lørdag torvemarked, og byen er også vært for festivallen Vesterhavsrock, der finder sted i august samt Fjerritslev Dyrskue, der løber af stablen hvert år i maj. Midt i byen ligger Den Gamle Bryggergård, som er et bryggeri- og egnsmuseum.

På tur i solsystemet

Ved Fjerritslev Kirke, der ligger på Borups Allé, står en markant solskulptur, der udgør startpunktet for Planetstien, der strækker sig 5,9 km til Kollerup Strand, hvor en skulptur af Pluto afslutter turen. Langs ruten står skulpturer af alle solsystemets planeter, der giver et godt indtryk af de størrelsesforhold og afstande, der gør sig gældende i solsystemet. Afstanden mellem planeterne og deres størrelse er som i solsystemet - blot i en lidt anden størrelsesorden. De er således gjort 1 milliard gange mindre end de er i virkeligheden, så de passer til strækningen mellem Fjerritslev og Kollerup Strand.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark

Limfjorden mellem Fjerritslev og Aalborg

Langs Limfjorden mellem Fjerritslev og Aalborg er landskabet grønt og fladt, og knap så spektakulært som Vestkystens dramatiske natur. Ved Attrup Havn, der ligger ved Nibe Bredning ved Limfjorden, holder en café åbent i sommerhalvåret, og længere mod øst kan du få en bid brød på Gjøl Kro, der ligger ved Gjøl Havn. Gjøl Natur-og Kulturcafé ligger også ved havnen.

Fjorden omkring Gjøl Havn er velegnet til blandt andet havkajak og SUP, og der er flere forskellige afmærkede vandre- og cykelruter omkring Gjøl Havn. Vest for havnen ligger Naturreservatet Ulvedybet, hvor du kan opleve et rigt fugleliv. Det er muligt at leje enkelte sommerhuse på Gjøl, men området kan også sagtens udgøre et skønt udflugtsmål for cykel- eller vandreture.

Gjøl - Troldenes by

Gjøl er nok allermest kendt for sine trolde, der blev til under navnet Dam-Trolde i 1959. Gjøltroldene blev opfundet af Thomas Dam, der lavede den første trold ud af lindetræ som en julegave til sin datter. I løbet af 1960'erne, hvor troldene var blevet meget populære, overgik virksomheden til maskinproduktion. Da produktionen var på sit højeste, var der to fabrikker i området, der beskæftigede mere end 100 ansatte.

I dag produceres der ikke længere trolde på Gjøl, men virksomhedens hovedkontor ligger her stadig. I en af de gamle fabriksbygninger har troldene, der i 2016 også blev filmstjerner i Dreamworks animationsfilmen Trolls, fået deres eget museum.

Brovst og vikingeborgen Aggersborg

Aggersborg, der ligger ved Limfjorden tæt på Aggersund, var engang Danmarks største vikingeborg, og den første af Harald Blåtands fem danske ringborge. I dag er der intet tilbage af den imponerende ringborg, men dens dimensioner er markeret ved hjælp af en genskabt vold.

Udsigten fra Aggersborg er storslået, og forklarer måske meget godt, borgens placering. I området er der informationskilder, der fortæller om områdets historie, og i et mindre udstillingshus kan du se en børnevenlig udstilling, der tager udgangspunkt i områdets historie.

Oxholm Mølle

I nærheden af herregården Oxholm, der oprindeligt blev stiftet som et nonnekloster i 1175, ligger en rekonstruktion af en gammel hollandske vejrmølle. Den oprindelige Oxholm Mølle nedbrændte totalt i 2004, og er siden genopført som et vartegn for området. Fra slutningen af juni til starten af august har møllen åbent for besøg i tidsrummet 14-16.

De mange herregårde

I Brovst ligger [a]der flere supermarkeder ligesom der også ligger nogle specialforretninger og tøjbutikker, der indbyder til lidt shopping.

I udkanten af byen ligger herregården Bratskov, hvor du kan se stedets stenaldersamling. Herregården har desuden et smede- og skomagerværksted samt en skolestue. I skolernes sommerferie er der hver torsdag fra 9 -13 levendegørelse af herregården, når lokale ildsjæle klæder sig ud i historiske dragter og fremviser gamle håndværk og traditioner. I vintermørket danner herregården desuden rammen om et årligt tilbagevendende julemarked.

h3 einfügen?

I området omkring Brovst ligger også Kokkedal Slot, hvor der i hovedbygningen er indrettet en restaurant, ligesom herregården Oxholm med den tilhørende kirke også ligger i nærheden af byen.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Danmark
til toppen