Mols - ferie i storslået natur

Søg efter sommerhuse i Mols
ankomst - afrejse please wait
XXX Blick über die Aarhus Bugt vom Leuchtturm Sletterhage in Mols

På den sydlige del af Djursland ligger sommerhusområdet Mols omringet af den storslåede natur, der udgør Mols Bjerge. Det bakkede landskab, hvor den ene betagende udsigt afløser den anden, tilbyder en afslappende ferie i pagt med naturen. Den hyggelige købstad Ebeltoft og Aarhus' pulserende storbyliv tilbyder spændende afbræk fra naturen.

Map

Sommerhusområdet Mols og Molboerne

Sommerhusområdet Mols udgøres af Nationalpark Mols Bjerge og de to halvøer Drejet og Helgenæs, der strækker sig ud i Aarhus Bugt.

Bjergene på Mols og de omkringliggende områder beboes af molboer. Denne befolkning har gennem tiden været udsat for alskens spot og spe gennem de kendte molbohistorier, der via mundtlige overleveringer er blevet fortalt fra generation til generation. Men - fortællingerne er nu ikke andet end gode historier, og molboerne synes ikke at gøre tingene mere molboagtigt end folk fra andre dele af Danmark. Måske har de endda fat i den lange ende, da de har bosat sig i et af Danmarks skønneste områder.

Bjergene på Mols

Området omkring Mols Bjerge er i alt sin bakkede skønhed - spektakulær. I 2009 fik det naturskønne område med sit særprægede istidslandskab titel som nationalpark.[a] I Nationalpark Mols Bjerge, der strækker sig over 180 km2 finder du flere forskellige vandreruter og mountainbikespor, der tilbyder dig utallige muligheder for at udforske områdets fantastiske natur. På Google Play og App Store kan du hente en app, der guider dig til områdets naturoplevelser eller du kan finde inspiration til vandreruter.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Mols

Sommerhuse i hver en bugt

Sommerhusområdet Skødshoved, der ligger nær Drejet, er det område på Mols, der har det største udbud af udlejningssommerhuse, og områdets strand, der ligger syd for lystbådehavnen, er en af de eneste sandstrande på Mols.

Indkøb i Tved og Knebel

Har du lejet sommerhus i dette område af Mols, kan du i ferieperioderne spise på Skødshoved Badehotels restaurant Foccacia'n'tonic, der som navnet antyder specialiserer sig i italiensk inspirerede sandwiches og cocktails. Derudover kan du også købe italiensk is, som du kan nyde sammen med udsigten over Aarhus Bugt. Der er indkøbsmuligheder i en mindre dagligvarebutik i Tved og i en anden tæt ved sommerhusene i Knebel.

Ved den sydligste del af halvøen ligger Mols Hoved, hvis stenede og ufremkommelige terræn rejser sig 20 meter over havoverfladen. Nord for kysten ligger det smukke gods Isgård, som er en af de fire herregårde, der ligger på Mols.

Begtrup Vig

Mellem Mols Hoved og Helgenæs ligger sommerhusene i Begtrup Vig. Alle områdets sommerhuse ligger tæt på stranden, og flere af dem tilbyder udsigt over havet. Den nærmeste indkøbsmulighed er i den tidligere nævnte dagligvarebutik i Tved.

Helgenæs og Slettehage Strand

Sommerhusene på Helgenæs ligger i flere forskellige områder spredt rundt på halvøen, der danner den sydligste del af Mols. Området er ret kuperet, og de fleste sommerhuse ligger således hævet over kysten. Nogle steder leder trapper ned til stranden, mens du på andre steder må gå ned ad skrænterne for at nå kysten.

Badning ved Kongsgårde Lystbådehavn

Kyststrækningen, der kanter halvøen Helgenæs, er de fleste steder stenet, og på sydkysten er strømforholdene så lumske, at det ikke kan anbefales at svømme her.

Ved landsbyen Kongsgårde ligger der en lille, hyggelig lystbådehavn med en tilstødende sandstrand, hvor det er muligt at få sig en dukkert.

Bo Bendixens butik

Bo Bendixens farverige og humoristiske grafiske designs kender de fleste fra hans butikker, der ligger i flere af de større danske feriebyer, men det var i landsbyen Ørby på vestkysten af Mols, at han i 1982 åbnede sin første butik.

Den lille butik på Sletterhagevej holder stadig åbent om sommeren, ligesom du finder en butik med grafikerens finurlige og letgenkendelige designs i Ebeltoft.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Mols

Fuglsø

Nordøst for Helgenæs er sandstrandene mere fremherskende, og bølgerne mere blide, og forholdene er, sammenlignet med dem på sydkysten, mere ideelle til en badetur. Ved Dragsmur, som ligger på den smalle landtange, der forbinder Helgenæs med Mols, er der både mod øst og vest flere muligheder for at få dig en dukkert. Kyststrækningen på denne del af ferieområdet Mols tilbyder desuden gode forhold for lystfiskeri.

Lej sommerhus ved Mols Bjerge

Når du lejer sommerhus ved Fuglsø bor du lige nord for Helgenæs på kanten til Mols Bjerge. Sommerhusene ligger i det kuperede terræn, der kendetegner Nationalpark Mols Bjerge, og det er en fordel at være let til bens, når skrænterne skal forceres til og fra stranden. Den fantastiske udsigt mange af disse sommerhuse tilbyder, opvejer dog den noget besværlige vej til kysten.

Femmøller

Nord for Fu[b]glsø ligger sommerhusene i Femmøller. Frem til 1790 hed stedet Essendrup, hvorefter det skiftede navn til Femmøller, og navneændringen skal findes i områdets kulturhistorie.

De fem møller

Istiden har efterladt det landskab af bakker og dale, vi i dag kender som Mols Bjerge, og i en dyb dalslugt, der gennemskæres af en vandrig bæk, ligger Femmøller. Byens beliggenhed giver området fortrinlige muligheder for mølledrift, og i 1500-tallet stod der langs Mølleåen 5 møller, hvilket gav anledning til områdets navn. I 1688 nedbrændte den ene af de fem møller - Ravns Mølle, og i begyndelsen af 1900-tallet ophørte driften af de fire tilbageværende mølleanlæg. I dag kan du dog stadig se mange af de gamle bygninger og de fire tilbageværende mølledamme.

Lyngsbæk Strand og den Italienske Sti

Der hersker ingen tvivl om, at Femmøller ligger i et smukt og rekreativt område. Det vidste man allerede i 1909, da man lod et stort badehotel opføre på det sted, hvor Femmøller Efterskole ligger i dag. Det daværende badehotel og de nutidige sommerhuse ligger med en to-tre kilometers afstand til Lyngsbæk Strand, der ligger på den østlige side af Mols.

En af nationalparkens elskede vandreruter, både dengang og nu, er den Italienske Sti, hvis navn tilskrives Karen Blixen, da området mindede hende om et italiensk kystlandskab. Ruten kan bl.a startes ved Besøgscenter Øvre Strandkær.

På toppen i Agri

Højt beliggende i Mols Bjerge mellem Knebel og Egens ligger landsbyen Agri. Overfor kirken ligger den lille café Is På Toppen, som bl.a. er et populært pitstop for cyklister og andre motionister, der trænger til en pause i aktiviteterne.

Kunst og vingård i Vrinners

Nord for Agri på en stenfyldt del af vestkysten ligger Vrinners. På Havvej ligger Galleri August Art og på Vrinners Bygade ligger Andersen Winery, der producerer mousserende vine. I vingårdens butik er det muligt at købe de spændende produkter, der produceres af danske frugter, druer og bær.

Bjerge fra istiden

I slutningen[c] af sidste istid blev det kuperede landskab, der kendetegner Mols Bjerge skabt. Her skød store istunger sig op gennem Ebeltoft og Kalø Vig, og med sig tog de sten og sand, som er fundamentet i Mols Bjerge.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Mols

De smukke bjerge

Mellem Vrinners og Agri ligger Stabelhøjene, der udgøres af to imponerende bronzealderhøje, hvis toppe rækker 135 og 133 meter op over havets overflade. De nøgne bakker, der har været en del af landskabet siden den tidlige bronzealder, ligger i et åbent landskab, og på toppen af højene har du en fantastisk udsigt over de smukke bakker og dale på Mols.

En km mod sydøst står Agri Baunehøj, som udgør Mols Bjerges højeste punkt. Med sin højde på 137 meter over havets overflade siger det næsten sig selv, at udsigten herfra også er formidabel.

Trehøje

Længere mod syd mellem Fuglsø og Viderup står endnu et af Mols Bjerges højdepunkter. Her giver Trehøje, som er tre tætliggende bronzealderhøje, en fortræffelig udsigt til både Aarhus og Ebeltoft. Fra Trehøje kan du også vende blikket mod Tinghulen, der modsat bronzealderhøjene ligger i en af Mols Bjerges dybeste dale.

Tinghulen

De store istunger skabte israndsbakkerne, hvor Agri Baunehøj er områdets største, men de skabte også områdets mange huller og lavninger, heriblandt Tinghulen. Tinghulen er et såkaldt dødishul, som der findes en del af i nationalparken, og Tinghulen er den mest kendte. Det skyldes bl.a, at dødishullet tidligere har været brugt som tingsted, grundet områdets strategiske beliggenhed mellem tre sogne.

Stubbe Sø Fuglereservat

Har du lejet sommerhus på Mols, er det også værd at tage turen til Stubbe Sø, der ligger nord for Ebeltoft. Stubbe Sø, som er den største på Djursland, er ligesom Tinghulen et dødishul, der blot er vandfyldt. Da sidste istid var på tilbagetog, efterlod den et stort parti is, hvor søen ligger i dag, og da isen over tid smeltede, var der tilbage et såkaldt dødishul.

For at beskytte områdets landskabelige værdier, har søen siden 1963 været fredet, hvilket betyder at den flere steder kan være svært tilgængelig grundet den tætte sivskov, der vokser langs bredden. Det er dog muligt at besøge fuglereservatet, der ligger på nordsiden af søen eller betragte søens mange fugle fra tårnet, der står på søens østlige side.

Ree Park Safari

I øvrigt ligger Ree Park Safari, som er en af Djurslands store attraktioner tæt på Stubbe Sø, og en gåtur ved søen og et besøg i safariparken er en oplagt kombination til en aktiv feriedag på Mols.

Sletterhage Fyr

Ved kysten på den sydøstlige del af Helgenæs står det 17 meter høje Sletterhage Fyr, der blev opført i 1894. For et beskedent beløb kan du fra april til oktober købe dig adgang til fyrtårnet, og opleve den skønne udsigt over Aarhus Bugt samt den spændende udstilling.

Ved fyrets parkeringsplads kan du købe is, pølser med brød eller en kop kaffe hos den mobile iskiosk, der også slår dørene op fra april til oktober.

Tyskertårnet

På trods af den afsidesliggende lokation på den allersydligste del af Mols, er Sletterhage Fyr og det omkringliggende område et meget populært udflugtsmål i ferieområde Østjylland.

Foruden det flotte, hvide fyr gemmer området blandt andet også på Tyskertårnet, som er en historisk rest fra Anden Verdenskrig. Sletterhage spillede nemlig, grundet sin beliggenhed ved indsejlingen til Aarhus, en vigtig, strategisk rolle for besættelsesmagten, og derfor lod de et radartårn opføre på Helgenæs kyst. Fra Sletterhage Fyr går en cirka 2 km rute til det gamle radartårn, hvorfra du kan betragte søtrafikken til og fra Aarhus.

Shoppetur til Aarhus eller Ebeltoft

Ferieområde Mols[d] har masser af naturoplevelser at byde på, men området tilbyder ikke særligt mange oplevelser, der har bylivet som centrum. Både Ebeltoft og Aarhus, der tilbyder flere forskellige oplevelser, ligger i relativ kort afstand af Mols, og udflugter hertil kan give et afbræk fra de mange smukke naturoplevelser.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Mols
til toppen