Lyngså - sommerhuse ved Nordjyllands østkyst

Søg efter sommerhuse i Lyngså
ankomst - afrejse please wait
Haus mit Meerblick an der Küstenstraße auf Als-Kegnås

Sommerhusene i Lyngså ligger i det østlige Vendsyssel omkring 10 km syd for havnebyen Sæby. Den børnevenlige Lyngså Strand strækker sig fra Sønderklit, som ligger i den nordlige del af sommerhusområdet, til Nørreklit, der ligger ved Sæby. Mod syd danner kyststrækningen ramme for Stensnæs Vildtreservat, der strækker sig fra Stensnæs Strand til Voerså.

Map

Sommerhusferie i Lyngså

Landsbyen Lyngså, der ligger ud til kysten i ferieområde Nordjylland Øst er et roligt sommerhusområde, hvor den lange, hvide sandstrand, der strækker sig hele vejen til Sæby, indbyder til afslappende dage tilbragt ved kysten.

Nord for Sæby ligger sommerhusene også ned til kysten, og her er der i forhold til Lyngså flere aktiviteter at tage sig til.

Strandens mange skatte

Den hvide sandstrand, der breder sig ud foran sommerhusene i Lyngså, er et skattekammer af strandskaller. Her kan du finde alt fra knivmuslinger til konkylier, og efter blæst fra sydøst kan du være heldig at finde rav i det opskyllede tang.

Stranden tilbyder også gode muligheder for fiskeri, og forholdene er særligt gunstige fra marts til juni og igen fra september til december.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Lyngså

Lej sommerhus i rolige omgivelser i Lyngså

Når du har lejet sommerhus i [a]Lyngså bor du i et landligt område, hvor grønne marker og græssende køer er en del af stedets idyl. Områdets stilhed er overdøvende, og afbrydes kun af fuglenes kvidren og bølgernes slag mod kysten. De rolige omgivelser, der kendetegner området, kommer med den pris, at du må tage til Sæby eller Voerså for at handle ind.

Udlejningssommerhusene i Lyngså fordeler sig i to større sommerhusområder. Nord for byen ligger sommerhusene ned til stranden, mens der mellem det sydligere beliggende område og stranden strækker sig en blanding af græsgange og vådområder.

Den øde strand

Kyststrækningen, der ligger foran sommerhusene, er flad og let tilgængelig, og på Sønder Klitvej er der en parkeringsplads, hvor du kan stille bilen.

Længere mod nord på Flakvej lige før Sæby ligger Solsbæk Strand, der er en del af Natura 2000-området Professorens Plantage. Stranden ligger her ofte øde hen, og er derfor et oplagt udflugtsmål, hvis du ønsker en ensom vandretur.

Ferie i smukke omgivelser

Syd for Lyngså præges kyststrækningen af et lagune-landskab, hvis strandenge og rørsumpe strækker sig ud mellem sommerhusene og kysten. Området, der ligger mellem Lyngså, Voerså og Asaa, blev i 2001 udlagt som vildtreservat for ynglende fugle. På havnen i Voerså er der opstillet et fugletårn, hvor du kan observere de mange forskellige kystfugle, der yngler her.

Professorens Plantage

Et andet skønt naturområde, der er værd at besøge på din ferie, er Professorens Plantage, der ligger mellem Lyngså og Sæby. Området består hovedsageligt af klithede, hvor fyrretræer, lyng, blåbær og enebærbuske danner en naturskøn ramme.

I sensommeren og det tidlige efterår bugner Professorens Plantage af bær og urter, ligesom der også findes rige mængder af hyben og hyld. Her modnes også både perikon og gul snerre, der er traditionelle ingredienser i kryddersnapsen eller bjesken, som den kaldes i området. Plantagen er desuden begunstiget med et rigt dyre- og fugleliv, som du kan nyde hele året rundt.

Shelter i landskabet

I forbindelse [b]med parkeringspladsen, der ligger i den sydlige del af plantagen, er der toiletfaciliteter, og herfra udgår også en 3 km lang vandrerute. Lidt nordøst for parkeringspladsen finder du plantagens shelterplads.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Lyngså

Sæby - sommerhuse og lystbådehavn

Nord for Lyngså ligg[c]er den skønne ferieby Sæby, der både byder på et hyggeligt havnemiljø og brostensbelagte gader og gamle huse. På havnen står skulpturen Fruen fra Havet, der er lavet af den norske kunstner Marit Benthe Norheim, som har hentet inspiration i skuespillet af samme navn. Skuespillet af Henrik Ibsen, blev i øvrigt skrevet efter forfatterens ophold i Sæby.

På Sæby Havn ligger lystbåde og erhvervsfartøjer side om side, og flere spisesteder tilbyder alt fra fiskeretter til vaffelis.

Sommerhuse tæt på stranden

Når du lejer sommerhus i Sæby bor du i den nordlige del af sommerhusområde Lyngså, der strækker sig nord for Sæby Havn mod Frederikshavn. Mange af områdets sommerhuse ligger tæt ved stranden, og hos både Danland og Hedebo Strand Camping er der gode parkeringsforhold og mulighed for at få stillet sulten.

Sommerhusene i Sæby ligger i kort afstand til Frederikshavn, der har en lang række oplevelser at byde på. Du kan læse mere om Frederikshavn i denne artikel om Bratten.

Sommerglæder i Sæby

Algade, der strækker sig gennem byen, udgør en del af Sæbys gamle bydel, og her ligger de gamle byhuse side om side med Clasens Gård og forskellige kunsthåndværkeres atelier.

Claesens Gård, hvis gule facade vender ud mod Algade, rummede tidligere Clasens Hotel, som fra 1891-1920 var samlingssted for en lang række kunstnere, der søgte mod provinsens ro for fordybelse. En af de prominente gæster var en af datidens helt store forfattere, Herman Bang, der blandt andet fandt inspirationen til sin roman Sommerglæder i Sæby. I dag rummer den historiske bygning på Algade 3 et lokalhistorisk arkiv samt lejligheder.

Kystmuseet Sæby

På Algade ligger tillige Konsul Ørums Gård, der er et hvid bindingsværkshus fra 1600-tallet. Gården rummer i dag Kystmuseet Sæby, hvor du kan få et indblik i Sæbys spændende historie.

Ikke langt fra museet ved broen, der fører over Sæby Å, ligger Sæby Vandmølle, der stammer fra 1710. Møllen fungerer i dag som privatbolig, men kan besigtiges udefra.

Shopping, skovtur og Nellemanns Have

Sæby byder med sin historiske bydel, sin moderne lystbådehavn og sin lille, men meget hyggelige gågade på flere forskellige oplevelser. Vest for Algade ligger Torvet, der sammen med gågaden, danner rammen om byens handelsliv.

Her finder du både spisesteder, specialforretninger og butikker, der sælger tøj og sko. Hos Cykelgården, der ligger på Søndergade, kan du leje cykler til både børn og voksne, der giver hele familien mulighed for at udforske sommerhusområde Lyngså på cykel.

Sæbygård Skov og Gedebjerget

I udkanten af Sæby ligger Sæbygård Skov, hvor bøgetræer omkranser Sæby Å, der løber gennem de maleriske omgivelser. Skoven har siden midten af 1800-tallet været et yndet udflugtsmål for byens indbyggere, og i dag bliver det rekreative område flittigt brugt af mountainbikere, vandrere og løbere. Skovens højeste punkt, Gedebjerget, ligger 85 m over havets overflade, og herfra har du en skøn udsigt over havet og byen.

Nellemanns Have

I kanten af skoven ligger Nellemanns Have, der blev grundlagt i 1925 med den største samling paradisæbletræer i det nordlige Europa. Haven har ikke mindre end 250 paradisæbletræer, samt et madpakkehus, naturlegeplads og skolehaver. Der er gratis adgang til haven hele året rundt fra solopgang til solnedgang.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Lyngså

Sæbys historie

Sæby har en lang historie, det vidner blandt andet byens kirke, Skt. Mariæ Kirke, om. Kirken var oprindeligt et Karmeliterkloster, som i middelalderen hørte under Børglum Kloster, der ligger tæt på Løkken. De ældste dele af kirken stammer helt tilbage fra 1100-tallet, mens de øvrige dele, der også inkluderer tårnet, er opført i 14-1500-tallet.

Det var i øvrigt Stygge Krumpen, Børglum Klosters sidste biskop, der i 1524 sørgede for, at Sæby fik købstadsrettigheder.

Sæbygaard Slot

Ved Sæby Skov ligger Sæbygaard Slot, der ligesom byens kirke også hørte under Børglumbispen Stygge Krumpen. Til trods for, at Stygge Krumpen var bisp for Børglum Kloster, opholdt han sig mest på landsdelens østkyst, hvor han opførte bygninger på både Sæbygaard og det sydligere beliggende Voergaard.

I dag er slottet en del af Nordjyllands Kystmuseum, der foruden museerne i Sæby, også har forgreninger i Skagen og i Bangsbo ved Frederikshavn.

Sæby Miniby og Voergaard Slot

I den sydlige del af Sæby ligger Sæby Miniby, der viser den gamle bydels huse, som de tog sig ud i første halvdel af det 19. århundrede. De ca 160 huse er bygget i målestok 1:10, og er et sikkert hit hos de yngste. Det er muligt at medbringe mad og drikke, der kan nydes på minibyens terrasse, der heldigvis er bygget i målestok 1:1.

Voergaard Slot, der i 2018 blev kåret som Danmarks smukkeste herregård, er et af områdets store attraktioner. Du kan se det smukke renæssance slot, der ligger vest for sommerhusene i Lyngså, ved at booke en rundvisning. Der er fri adgang til slottets have, der blandt andet rummer Danmarks bredeste voldgrav.

Middelalderdage og julemarked

Det smukke interiør og de spændende udstillinger kan ses hele året rundt i slottets mange saloner og sale. Hvert år i uge 29 kan du opleve Middelalderdagene, som tager dig med tilbage til 1533, hvor Stygge Krumpen herskede over Voergaard, og du kan møde ham sammen med en række musikere, håndværkere og handlende. Sidste weekend i november og første weekend i december kan du komme til slottets julemarked, hvor du kan opleve de overdådigt pyntede saloner og måske finde en gave eller to blandt det store udvalg af alt fra kunsthåndværk til julepynt.

Kanotur på Voer Å

I Voerså, der ligger lidt syd for Lyngså, venter endnu en hyggelig ferieoplevelse. Ved Voer Å, der løber igennem landsbyen, kan du leje kanoer, robåde og pedalbåde, og give hele familien en hyggelig oplevelse. Ved Åen ligger Restaurant Riverside, der har åbent for servering i sommersæsonen.

I udkanten af Voerså ligger en lille købmandsbutik, hvor du kan købe dagligvarer samt frisk brød.

Voerså Lystbådehavn

Voerså Strand ligger langs lystbådehavnens sydlige mole, og tilbyder kun et smalt stykke sandstrand med meget lavt vand. Desuden er stranden ofte fyldt med opskyllet tang. Ved lystbådehavnen er der toiletfaciliteter og en legeplads.

Hvis du ønsker en strandtur med lidt dybere vand og mere sand, er stranden ved Asaa mere ideel. Du kan læse mere om Asaa i denne artikel om Nordjylland Øst.

Sidst bedømt Populære sommerhuse Vores mest populære sommerhuse i Lyngså

Kathrin von Maltzahn
Seit mehr als 40 Jahren liebe ich die dänische Gemütlichkeit, die wunderbare Natur und die herrlichen Küsten! In meinem Reiseführer Dänemark für Kenner verrate ich euch mehr über Lyngså und die Erlebnisse in den benachbarten Regionen.

Kundenmeinung zu Lyngså: 4,5/5 (124 Bewertungen)
til toppen