Klitmøller - Sommerhusferie ved Cold Hawaii
Mellem Limfjorden og Vestkysten – midt i Nationalpark Thy – ligger fiskerbyen Klitmøller. Byen og bølgerne ud for dette område af Vestkysten er særligt elsket af surfere, der valfarter til området, der også er kendt som Cold Hawaii.
Fra ladeplads til ferieby
I 1500-1600 tallet og frem til begyndelsen af 1800 tallet stod der langs åen, der forbinder Vandet Sø med Vesterhavet nogle vandmøller, der forarbejdede det korn, der sammen med andre produkter indgik som handelsvarer i den omfangsrige skudehandel mellem de vestnorske ladesteder og flere områder langs den danske vestkyst.
XXX Die alte Mühle
Møllerne, der lå skjult af klitterne, inspirerede til navnet Klitmøller, som den spirende bebyggelse, der begyndte at slå rod, blev kaldt. I dag er der mellem Klitmøller og Vandet Sø etableret en natursti langs åen, hvor møllerne stod.
Mange sommergæster
Det var først efter skudehandelens ophør, at fiskeriet blev hovederhvervet i kystbyen, og det fortsatte indtil byggeriet af Hanstholm Havn stod færdigt i 1967, hvorefter en stor del af fiskeriet flyttede hertil. I dag er der omkring 1100 indbyggere i byen, og det tal mangedobles i sommermånederne, hvor surfere og feriegæster indtager byen og kysten i et sommerhus i Klitmøller.
Surf World Cup i September
Klitmøller er knudepunktet for området Cold Hawaii, der strækker sig fra Agger til kysten lidt nord for Hanstholm, og området har fået tilnavnet på grund af de gunstige meteorologiske og geologiske forhold, der er meget lig de forhold der findes, dog under noget varmere himmelstrøg, ved stillehavsøen Hawaii.
Klitmøller har siden 2010 været vært for PWA World Cup turneringen, der hvert år løber af stablen i september, og vil du leje i sommerhus ved Cold Hawaii i den periode, skal du [a]booke i god tid.
Surfing for alle
Det er dog ikke kun under World Cuppen, hvor verdenseliten er samlet ved Klitmøller, at du kan opleve surfere, der vovemodigt kaster sig i bølgerne. Det kan du hele året, også om vinteren, hvor bølgerne ofte er større end dem, der rammer kysten om sommeren.
Har du selv lyst til at prøve kræfter med vandsport tilbyder Westvind og Cold Hawaii Surfcamp forskellige kurser samt udlejning af udstyr.
Sommerhuse for hele familien i Klitmøller
Surferkulturen har udviklet sig meget siden den som en bølge ramte Europas kyster i 1990'erne og i dens dønninger horder af surfere i gamle autocampere, der beslaglagde kysterne ved de bedste surfspots.
Surferne, der besøger Klitmøller, lever ikke længere i deres autocampere, men bor ofte i et af sommerhusene i Klitmøller, og de tager gerne hele familien med for at nyde bølgerne og den skønne natur, der omgiver denne del af[b] Thy-Limfjorden.
Mad og drikke i Klitmøller
I Klitmøller ligger der en del spisesteder, hvoraf størstedelen af dem befinder sig på Ørhagevej, der gennemløber hele byen for at ende få meter fra havet. Her er alt fra caféer, pizzaria og et røgeri, der holder åbent i sommersæsonen. På restauranten Niels Juel er der fra juni til og med august fisk og andre lækre retter på menuen.
På Klitmøllers hovedstrøg kan du handle ind til sommerhuset i byens supermarked, hvor der også er bager- og slagterafdeling.
Køer på stranden
I denne sammenhæng[c] er der hverken tale om haler af surfere og feriegæster, der venter på deres tur til at besejre bølgerne eller kreaturer, der har forvildet sig på stranden, men derimod hulkøer, som er en sten med hul i, og dem er der mange af på stranden ved Klitmøller. Ofte ses denne type sten hængt op som rustik dekoration ved sommerhuse i hele Danmark.
Massevis af sten
Selvom der er mange hulkøer at finde på stranden ud for Klitmøller, så tager det noget tid at finde dem, for der er rigtig mange andre sten i mængden. Stenene ligger spredt på stranden, og hvis du gerne vil have en behagelig plads i sandet, er det nødvendigt at fjerne nogle af dem.
Surfing ved landingspladsen
Ørhage Landingsplads[d] ligger på pynten af samme navn, og her står de hvide, gamle fiskerhuse som et nostalgisk vidnesbyrd om en svunden tid. Syd for kysten ud for pynten Ørhage ligger to rev, der danner de store bølger, som Klitmøller blandt surfere er så kendt og elsket for. Der er dog langs hele kysten forhold der muliggør wave-, wind-, kite- og stand up paddle surfing.
Nationalpark Thy
Det er ikke kun bølgerne ud for Klitmøller, der har en dragende effekt på fastboende, feriegæster og endagsturister. Byen ligger nemlig midt i Nationalpark Thy der breder sig over 24.400 ha fra Hanstholm til Agger.
Hanstholm Vildtreservat
Mellem Klitmøller og Hanstholm strækker sig lyngklædte klitter og bjergfyr, som er den dominerende bevoksning i det fredede Hanstholm Vildtreservat, der udgør Danmarks største klithede. I reservatet lever op mod 500 krondyr, ligesom flere sjældne fuglearter hører hjemme her. Adgangen til Hanstholm Vildtreservat er begrænset, og i den centrale del af området er al færdsel forbudt.
Det er dog muligt at observere det spændende fugle- og dyreliv på afstand fra udkigstårnet i Sårup.
Vangså Strand
Syd for Klitmøller, på vejen mod Vorupør ligger det lille fiskerleje Vangså, hvor det er muligt at leje enkelte sommerhuse. Her er stranden knap så velbesøgt som den ved Klitmøller, og du kan her opleve at have stranden mere eller mindre for dig selv.
Tved og Vilsbøl Klitplantager
Mod øst afgrænses Hanstholm Vildtreservat af Tved og Visbøl Klitplantager, hvor der i modsætning til vildtreservatet er ubegrænset adgang, og her er der mange muligheder for at opleve og udforske naturen i Nationalpark Thy.
Vandre- og cykelture nær Klitmøller
I Tved Klitplantage fører tre afmærkede ruter dig rundt i plantagens skønne natur, og en enkelt af dem med en afstikker til udkanten af vildtreservatet.
Det er også muligt at følge et stykke af Vestkyststien, der i lange stræk følger den gamle redningsvej, blandt andet langs kanten af Hanstholm Klitplantage.
Cykelture i nationalparken
Området i og omkring Nationalpark Thy er også oplagt til udflugter med cyklen som transportmiddel, hvor flere cykelruter ad stier og småveje leder dig igennem området. Har du ikke fået cyklen med i sommerhus, kan du leje en hos Cold Hawaii Mountainbikes på Ørhagevej i Klitmøller eller hos Nystrup Camping.
Vandet Sø og Nors Sø
Vandet eller Nors Sø, der grænser op til Hanstholm Vildtreservat samt Tved og Vilsbøl Klitplantager ligger blot med et par kilometers afstand til hinanden, og tilbyder begge skønne oplevelser i naturen.
Svømmeture i Nors Sø
Ved den nordligere beliggende Nors Sø finder du ved søens sydvestlige bred en badeplads, hvor du kan få en dukkert. Her står borde og bænke klar til at tage imod badegæster, der er trukket væk fra kysten for at nyde søens lave og rolige vand, og i området er der også toiletfaciliteter.
Fra badepladsen udgår flere afmærkede vandreruter, blandt andet til fugletårnet ved søens vestlige del, hvor du kan observere det spændende fugleliv.
Vandreture og vandsport ved Vandet Sø
Vandet Sø er med sine 480 ha større end Nors Sø, og er et oplagt udflugtsmål, hvis du har taget din hund med i sommerhus i Klitmøller. Søen er en af Danmarks reneste, og er op til 21 m dyb, men der findes en badeplads ved søens vestlige side. Fra 1. april til 1. oktober er det også tilladt at dyrke brætsejlads, dog kun i søens østlige del, som afgrænses af markeringsbøjer. Stand Up Paddling er tilladt på søen hele året rundt.
Kabelpark og shopping i Thisted
I Thisted, der ligger 17 km fra Klitmøller ved Limfjordens vestlige bred, har du hos Thy Cablepark også mulighed for at prøve kræfter med forskellige former for vandsport. Her er der flere bassiner, og en kabelbane giver mulighed for at øve forskellige tricks med forhindringer.
Thys hovedby byder også på shopping, restaurantbesøg og et hyggeligt miljø ved lystbådehavnen, der ligger tæt på midtbyen.
Lilleby og bryghus
Hos Thisted Lilleby, der ligger på Plantagevej, kan du se detaljerige miniatureudgaver af flere huse, der formede bybilledet i limfjordsbyen i 1950'erne. Udstillingen holder åbent om sommeren, men værkstedet er åbent hver mandag og torsdag fra 10.00 - 12.00 året rundt.
Det lokaltforankrede Thy Bryghus, der meget apropos ligger på Bryggerivej, tilbyder om sommeren dagsrundvisninger, hvor du udover at få et indblik i, hvordan øllet brygges og tappes, også får mulighed for at prøvesmage nogle af bryggeriets varianter. Den første lørdag i september fejres øllets dag, hvor der bydes på smagsprøver fra flere danske bryggerier.
Olsen-Banden på Bunkermuseum Hanstholm
I 1971 dannede flere lokationer i Thy rammen for filmen Olsen-Banden i Jylland. En del af de bunkere, der hører under Bunkermuseum Hanstholm spillede en vigtig rolle i filmen, og på museet kan du opleve en udstilling, der tager udgangspunkt i de af filmens optagelser, der blev lavet i Thy.
Bunkermuseet, der er Nordeuropas største befæstningsanlæg fra Anden Verdenskrig, byder her ud over også på flere andre interessante udstillinger, der centrerer sig om krigen.