Hejlsminde - sommerhuse ved Lillebælt
Skærmet mod vinden i læ mellem Hejls Nor og Hejlsminde Bugt på Sønderjyllands østkyst ligger sommerhusområdet Hejlsminde. Hejlsminde og det tilstødende område Grønninghoved tilbyder de perfekte rammer for en familieferie. Her er stranden og det lave vand som skabt til børn, og den spændende natur samt beliggenheden blot 17 km fra Koldings mange familievenlige oplevelser giver gode betingelser for børnefamilier.
Afslappende ferie i Hejlsminde
Det lille fiskerleje Hejlsminde ligger ud til Lillebælt i den nordligste del af Sønderjylland. Faktisk så nordligt, at fiskerlejet efter krigen i 1864 blev delt i to, da den dansk-tyske grænse gik lige der, hvor Hejlsminde Nor munder ud i Lillebælt. Ved slusen kan du i dag se den 127. af de 128 grænsesten, der mellem 1864 - 1920 definerede den daværende danske-tyske grænse.
XXX Badeort mit Geschichte
Siden banen til Hejlsminde blev indviet i 1911 og byens badehotel stod færdigbygget umiddelbart efter, har badebyen været et hyggeligt feriested, hvor afslapning og friluftsliv har gode vilkår. Med tiden er der omkring havnen og badehotellet, der i dag er omdannet til luksuriøse ferieboliger, blevet bygget sommerhuse i Hejlsminde , så flere har kunnet nyde naturen, stranden og de afslappende rammer, der til stadighed kendetegner den sønderjyske badeby.
Indkøbsmuligheder i området
På campingpladsen, der ligger ved Hejlsminde Nor, holder en lille butik åbent i sommersæsonen, hvor der blandt andet kan købes frisk brød til kaffen i sommerhuset,
Lej sommerhus ved Hejlsminde Strand
Nær ved havnen og det gamle badehotel, der i dag er omdannet til lejligheder, danner Hejlsminde Strand et naturligt samlingspunkt midt i feriebyen. Strandforholdene og vandet er meget børnevenlige, og du skal ret langt væk fra kysten inden vandet bliver dybt.
Ved stranden er der en badebro, en kørestolsrampe ud i vandet, en lille legeplads og en beachvolleybane. På Havnevej ligger en kiosk, der sælger is og grillretter, og lidt længere oppe ad Havnevej ligger restauranterne Baade Og og Mormors Landkøkken.
Trappendal Strand
Lidt nord for Hejlsminde skærmet af stejle skrænter ligger Trappendal Strand, hvor du også kan leje sommerhus. Stranden ligger ugeneret og naturskønt, og her er badebro og toiletfaciliteter. På det store græsareal, der ligger mellem parkeringspladsen og stranden, er der borde og bænke, hvor du kan nyde en picnic eller udsigten over Lillebælt.
Nabobyen Hjels og Haderslev
Tre km fra Hejlsminde ligger landsbyen Hejls, hvor et supermarked tilbyder indkøbsmuligheder af den slags fornødenheder, der er brug for, når du har lejet et sommerhus. Lidt vest for landsbyen på Kær Møllevej ligger Villes Slagterhus og Gårdbutik, der holder åbent torsdag, fredag og lørdag, hvis et stykke kød eller en pølse kunne friste.
Ønsker du et større udvalg af supermarkeder og discountbutikker kan du tage til Haderslev, hvor du også kan tage til torvedage på tirsdage og fredage. Torvedagene finder sted på Gravene omkring byens springvand.
Sjov med fodbold og frisbee
I Hejls ligger Kolding Fodboldgolf, hvor 18 huller med forhindringer og vandhuller tilbyder et par timer med masser af fart og sjov for familien. Stedet holder åbent fra slutningen af marts og frem til slutningen af oktober, når vejret tillader det.
Ved Sjølund-Hejls skole, der ligger i Sjølund lige før sommerhusområdet ved Grønninghoved, der ligger nord for Hejlsminde, indbyder en 9 hullers disc golf bane også til en hyggelig ferieaktivtiet. Banen, der ligger i forbindelse med byens skole, må benyttes af alle.
Grønninghoved og Binderup Strand
Øst for Sjølund ligger Binderup Strand ved en af Lillebælts bugter, og bagved stranden ligger sommerhusene i Grønninghoved. Ved stranden ligger Café Binderup, der ud over vådt og tørt tilbyder en skøn udsigt over bugten. I forbindelse med caféen ligger en lille kiosk, der holder åbent i sommersæsonen.
Skamlingsbanken
Området omkring Grønninghoved ligger ved den markante natur, der omkranser Skamlingsbanken, og bestiger du Højskamling, står du 113 meter over havet - på Sønderjyllands højeste punkt. Herfra får du selvsagt en fantastisk udsigt over det omkringliggende landskab og Lillebælt. Flere markerede ruter leder dig gennem det kuperede landskab, hvor områdets natur, kultur og historie flettes sammen ved flere formidlingsspots, du møder på vejen.
Skjult i det bakkede landskab ligger områdets formidlingscenter, der er en del af Museum Kolding, og her kan du blive klogere på Skamlingsbankens historiske betydning.
Både i formidlingscentrets café og hos Restaurant Skamlingsbanken er det muligt at fordøje de mange historiske indtryk over en kop kaffe eller en bid brød.
Naturen mellem Solkær Enge og Stenderup Hage
Fra Grønninghoved og Binderup Strand kan du af en afmærket cykelrute tage turen til Skibelund Strand, der grænser op til det naturskønne område Solkær Enge. Området er et stykke østjysk vadehav. Ved stranden er der en badebro, og lige bagved stranden på et stort græsareal er det muligt at overnatte i nogle shelters, hvis altså en nat under himlen er tillokkende. I forbindelse med Naturskolen Skibelund er der både parkeringspladser og toiletfaciliteter.
Stenderup Hage
Nord for Skibelund Strand ligger stranden ved Stenderup Hage, hvor det er særligt spændende at prøve kræfter med snorkeldykning. Foruden krabber og tangskove gemmer havbunden ved denne del af Lillebælt nemlig på rester fra bopladser fra ældre stenalder, og her gælder ordsproget nok, men ikke røre. Det er nemlig forbudt at samle genstande op fra bopladserne på havbunden.
Du må til gengæld gerne samle de flintredskaber, der er skyllet op på den børnevenlige strand, hvor der i øvrigt også findes parkeringspladser og toiletfaciliteter. Foruden dykning er området ved Stenderup Hage også et yndet område for lystfiskere, der kan få styret deres lyst, hvis blot de har et gyldigt fisketegn. Lidt nord for området kan du hos Gl. Aalbo Camping leje både motorbåde og dykkerudstyr.
Kunst og kultur i Kolding
Nordøst for Hejlsminde ligger Kolding, der med sin position som Danmarks 7. største by har mange oplevelser at byde på. I fjordbyen er der et bredt udvalg af børnevenlige aktiviteter, store oplevelser for de kunstelskende og ikke mindst seværdigheder, der tilgodeser historieinteresserede feriegæster.
Koldinghus - en del af Kongernes Samling
I Koldinghus udstillinger kan du blandt andet blive klogere på den altødelæggende storbrand, der natten mellem d. 29. og 30. marts 1808 raserede slottet, så det brændte til grunden. Det er blot en af de historiske begivenheder med det 750 år gamle tidligere kongeslot som omdrejningspunkt, du kan blive klogere på, når du går på opdagelse i slottet. Koldinghus indgår i Kongernes Samling, hvor [a]Danmarks historie belyses fra kongernes perspektiv.
Men det drejer sig nu ikke kun om krig, ødelæggelse og storpolitisk spil på Koldinghus, hvor du blandt andet også kan opleve den permanente udstilling af det ikoniske Flora Danica-stel, der er verdens bedst bevarede pragtservice fra 1700-tallet eller besøge det Kongelige Udklædningsværksted, og iklæde dig dragter, som var du en dronning.
I kælderen under slottets nordfløj kan du i museets åbningstid spise i slottets restaurant, der meget passende hedder Madkælderen.
Sjov for familier
Tæt på Koldinghus ligger Legeparken, der er et stort, grønt område dedikeret til børn. Området har en stor legeplads med mooncars, pedalbåde og motorikbane, og når depoterne skal fylde op, sørger et madpakkehus for, at der er ly for både sol og regn.
Kønne planter og søde dyr
I den sydlige del af Kolding ligger Geografisk Have, som er en 14 ha stor botanisk have med planter fra hele verden, men det er ikke kun kønne planter og sjældne træer og buske, der kan opleves her. Haven er et åndehul for børnefamilier, hvor særligt havens legepladser og dyrefolde er ret populære.
Er vejret ikke til aktiviteter under åben himmel, kan et besøg på Kolding Bibliotek, hvor flere legerum indbyder til sjov og leg, anbefales - og så er det tilmed ganske gratis.
Slotssøbadet
Ved Slotssøen på Hospitalsgade 16 i Kolding ligger Slotssøbadet , der også kan være en hyggelig familieaktivitet, når du har lejet sommerhus i Hejlsminde. Badelandet råder over 9 forskellige bassiner og med alt fra dampbad til badeland er der nok at tage sig til for hele familien.
Trapholt - kunst og design
I et af Koldings mest eksklusive kvarterer, Strandhuse, ligger kunstmuseet Trapholt. Trapholt er Danmarks eneste museum for både billedkunst, kunsthåndværk, design og møbeldesign, og i Richard Mortensen-salen kan du ved selvsyn opleve, hvordan kunst og arkitektur kan forenes til en højere enhed.
På Trapholt kan du nyde en frokost eller en kop kaffe på Café Gustav Lind, og museet tilbyder også forskellige aktiviteter målrettet børnefamilier.
Arne Jacobsens sommerhus
Trapholt er omgivet af en imponerende park, hvor der er den skønneste udsigt til Kolding Fjord. I parken inviteres børn og voksne også til at bruge de udendørs omgivelser gennem forskellige aktiviteter og udstillinger.
En af museets topattraktioner, Arne Jacobsens sommerhus Kubeflex, finder du blandt andet i de grønne omgivelser, der omkranser Trapholt. Huset er det eneste af sin art, og er indrettet med arkitektens eget design. I parken står også flere værker lavet af danske billedhuggere.
GoMonkey[b][c][d]
Et besøg hos klatreparken GoMonkey, der ligger på Hylkedalvej i yderkanten af Kolding, kan sikkert også vække begejstring hos de yngre feriegæster inden turen går tilbage til Hejlsminde.
Christiansfeld - oplev historiens vingesus
Omtrent 10 km øst for sommerhusene i Hejlsminde ligger den historiske by Christiansfeld. Byen er med sine knap 3000 indbyggere ikke nogen stor by, men dens historiske betydning har gjort, at den i dag figurerer på UNESCOs liste over verdensarv. Og den lille sønderjyske by, hvor Brødremeningheden fra 1773-1812 opførte størstedelen af den historiske bykerne, er absolut et besøg værd, hvis du blot er en smule historieinteresseret.
Christiansfeld fremstår i dag som den mest velbevarede brødremenighedsby og det er som at tage en gåtur i historien, når du begiver dig igennem byens snorlige gader med toppede brosten, hvor bygningerne står fuldstændigt som da de blev bygget.
Gudsageren - Brødremenighedens Kirkegård.
På kirkegården Gudsageren i Christiansfeld ligger i rækker generationer af mennesker fra det lille trossamfund, der formede byen. Karakteristisk for kirkegården er, at alle gravene er ens, og på kirkegården er kvinder begravet på den østlige side af kirkegården, mens mændene er begravet mod vest.
Christinero
Lidt sydvest for Christiansfeld ligger Christinero, som var et stort romantisk haveanlæg anlagt i slutningen af 1700-tallet til ære for kammerherreinde Christina Friederica von Holstein, der også ligger begravet her. I dag er anlægget overgroet, men du kan stadig se kapellet, kogehuset og pavillonen samt to smukke damme med springvand.
Ikke langt fra Christinero ligger Tyrstrup Gl. Præstegård, der kan bryste sig af at have Danmarks største bullade, der står på sin oprindelige plads. Bulladen eller bulhuset har stået samme sted siden 1668, og er i dag fredet.
Honninghjerter og herrnhuter-stjerner
Honningkagerne er en del af Christiansfelds historie, og er blevet fremstillet og solgt her siden Brødremenigheden begyndte at anlægge byen. I dag ligger der flere bagerier, hvor de traditionsrige kager, der i øvrigt tidligere blev brugt som et kærligt symbol på forlovelsen mellem et ungt par, bliver solgt.
Ligesom hjertet bliver stjernen som symbol også kædet sammen med den historiske by. De karakteristiske herrnhuter-stjerner, som i folkemunde kaldes Christiansfeldstjerner, udspringer i Danmark også fra byens Brødremenighed.[e]