Fejø - sommerhusferie i Danmarks æblehave
Fejø er den perfekte destination for dig, der ønsker en ferie med fokus på ro, nærvær og masser af natur. Der er højt til himlen over Smålandsfarvandet, masser af frisk luft i hele Danmarks æblehave, og en imødekommenhed, du sjældent finder mage
Fred, ro og sommerhus på Fejø
I Smålandsfarvandet, der forbinder Storebælt med Østersøen, ligger det, der i ældre tid blev kaldt Smålandene, som omfatter Lolland, Falster og Møn, men også et utal af holme og småøer, heriblandt Fejø, Femø og Askø. Alle tre øer har faste helårsbeboere, og Fejø er med 450 indbyggere og nogle enkelte sommerhuse, den største af de tre.
Af de tre øer er Fejø den nemmeste at komme til. Det tager lige godt 15 minutter fra du er steget på færgen i Kragenæs på Lolland til du ankommer til et helt andet tempo på Fejø
Venlig ø-stemning
På Fejø er livsførelsen måske nok en lidt anden end den gængse, du finder rundt om i Danmark. Fejø er nærmest blottet for vejskilte, der er ingen reklamer, der viser vejen mod den nærmeste ferieattraktion, og så er der nærmest ingen hegn, der adskiller mit fra dit. Til gengæld har Fejø et væld af frugttræer, to hyggelige sommerhusområder og en imødekommende lokalbefolkning, der hilser på alle nyankomne gæster.
XXX h3 fehlt, Absatz ist aber schon jetzt zu lang
Den lokale imødek[a]ommenhed er noget som er ganske særligt for den lille ø i Smålandsfarvandet. Øboerne, der har kendt hinanden gennem generationer, er ikke bange for at hilse nye ansigter velkommen til øen, og det er nok blandt en af grundene til, at de fleste, der lejer sommerhus på Fejø,vender tilbage.
Lej sommerhus i Østerby og Vesterby på Fejø
En lang, gennemgående vej strækker sig fra Vesterby, hvor færgen anløber, til Østerby i den modsatte ende af øen. På Fejø kan du leje sommerhus i både Vesterby og Østerby, men det kan være vanskeligt at definere, hvornår den ene by slutter og den anden begynder, da de idylliske huse med frodige haver, der ligger langs vejen, udvisker grænserne mellem de to byer.
Købmanden i Østerby
Når du er nået til øens købmandsbutik, der også ligger langs den gennemgående Herredsvej, er du ankommet til Østerby. Hos købmanden kan du handle de vigtigste fornødenheder til ferien: fødevarer, husholdningsartikler og håndkøbsmedicin. Mangler du andet, må du tage turen til Kragenæs og handle ind på Lolland.
Fejø Ny Kro og Hideaway Vingård
I Vesterby ligger Fejø Ny Kro, hvor du kan få serveret et lækkert måltid mad hver dag. I sommerhalvåret kan du også spise hos Hideaway Vingård, der ligger på Storemosevej.
Dybvig Havn og Fejø Mølle
På Fejø er der flere skønne seværdigheder. På venstre side i den lille hyggelige Dybvig Havn lå Fejøs tidligere bådebyggeri, hvor der gennem generationer blev fremstillet den klinkbyggede bådtype, åledrivkvase som på Fejø fra slutningen af 1800-tallet og frem til begyndelsen af 1970'erne blev fremstillet i så håndværksmæssig overlegen stil, at bådene fik deres eget navn: Fejø Kvaserne.
Du kan også se Fejøs gamle smedje og gæste Fejø Mølle, der på højsæsonens eftermiddage, dog tirsdage undtaget, serverer møllelagkage og is. I møllens butik, kan du købe mølleøl, lokale specialiteter og kunsthåndværk.
Fejø Kirke
Fejø Kirkes, i forhold til byerne, lidt afsidesliggende placering ved øens sydøstkyst skyldes, at kirken frem til 1500-tallet blev benyttet som sognekirke af befolkningen på naboøerne Askø og Femø indtil der blev bygget kirker på øerne. Kirken blev bygget i 1200-tallet, og har som så mange andre kystnære kirker været brugt som pejlemærke for skibstrafikken.
Et fredfyldt sted - også om sommeren
Det der gang på gang får feriegæster til at genbesøge Fejø ud over den føromtalte gæstfrihed er noget så uhåndgribeligt som en fornemmelse af ro, af tidens stilstand, der fortaber sig i horisonten eller flyder sammen med skyformationers kontinuerlige skiften på himlen over Fejø.
Selv om sommeren, hvor kun et par enkelte butikker med småting og souvenirs slår dørene op, ånder her ro. Og lejer du sommerhus på Fejø i sensommeren og efteråret, når frugten er sødmefyldt og moden, kan det føles som om du er den eneste feriegæst på øen.
Et trygt sted at være
Der hersker ingen tvivl om, at Fejø er et trygt og roligt øsamfund. Her er kriminalitet noget man hører om i nyhederne eller læser om i avisen, og denne trygge tilgang til livet smitter af på alt, hvad øboerne foretager sig. Et godt eksempel er de mange vejboder, der sælger friske frugter og grøntsager rundt omkring på øen. Her samles indtægterne for salget i simple syltetøjsglas, da man går ud fra at ingen vil tage varer uden at betale endsige snuppe syltetøjsglasset med indhold.
Sletteren Strand på østkysten
Fejøs officielle badestrand, Sletteren, ligger på øens østkyst med udsigt til Femø. Forholdene på stranden skifter med vindforholdene og vejret. Af og til er stranden fyldt med tang, men turen i havet afhjælpes af en badebro, der bliver sat op om sommeren.
Syd for Sletteren, ved Slettevig, er der foran et skønt område beregnet til solbadning, endnu en badebro, der strækker sig ud fra kysten med lovning om en dukkert.
Stranden ved Vesterø
For enden af Bridgetvej er kysten så sandfyldt, at du kan gå i det med bare tæer eller sågar bygge et sandslot, men også her kan der på dage være en del tang på kysten.
Foran sommerhusområdet i Vesterø tilbyder nok en badebro badegæster fri passage over den noget stenede havbund. Det er også her på øens vestlige strand, at du om aftenen kan opleve en smuk solnedgang.
Fejøs frugt
Fejø er kendt so[b]m hele Danmarks frugthave. Her har særligt dyrkning af æbler, pærer og blommer rigtig gode betingelser, da øens beliggenhed i det lune Smålandsfarvand er med til at gøre øens klima varmere og holde forårets frost fra døren. Disse betingelser samt øens mange solskinstimer er medvirkende til, at frugten får den saft og kraft og den fine balance mellem sødme og syrlighed, som særligt Fejøs æbler er så kendte for.
Har du lejet sommerhus på Fejø i efteråret, vil du opleve hvordan de små vejboder bugner af velsmagende æbler og pærer. I sensommeren er det blommer og sågar figner, der kan købes i boderne langs vejen. Der produceres også en del æblejuice og cider på Fejø, der sælges i butikker over hele Danmark. På Fejø kan du flere steder købe de læskende drikke sammen med frisk frugt og grøntsager direkte ved vejboderne.
Æblets dag i Oktober
På Fejø produceres der også vin på den føromtalte Hideaway Vingård, men det er æblerne, der er øens ypperste delicatesse. Derfor fejres hvert år lørdag i uge 41, Æblets Dag på havnen i Dygvig. Her er alle deltagende repræsenteret med deres egen bod, ligesom der foregår flere forskellige aktiviteter som mostpresning og bagekonkurrencer.
Dagens højdepunkt er afsløringen af årets æblemosaik, der bliver stående på havnen indtil æblerne er klar til at forene sig med den jord, de er kommet af .
Håndspundet Fejø uld
Butik Spæsau, der ligger på Slettevej, har sit noget særprægede navn efter en norsk fårerace, hvis grove og robuste uld har været brugt helt siden vikingetiden. I butikken kan du udover håndspundet garn købe forskellige strikvarer, skind og kød. Butikken holder åbent to dage om ugen.
En tur til Skalø
Den lille ø Skalø, der er forbundet med Fejø via en kort dæmning, er et skønt udflugtsmål på din ferie. På Skalø er der en lille havn, hvor du kan nyde udsigten over havet. Bagved havnen starter en sti, der fører dig rundt på den fuglerige ø. Den cirkulære tur tager omkring en halv time, og du kan med fordel tage gummistøvler eller vandtætte sko på, da det langt fra er sandsynligt, at du kommer tørskoet tilbage.
Oplev Fejø på cykel
Fejøs størrelse, og den skønne natur, der er allestedsnærværende, er oplagt at opleve på cykel. Både på Vesterø Havn og på havnen i Dybvig står de røde møllecykler klar til udlejning. Du kan også vælge at lade bilen stå i Kragenæs og leje en cykel hos Larsson-Bikes udlejningssted, der ligger på havnen. Det er en god måde at få sjove oplevelser og masser af motion på din ferie, og så er færgebilletten til Fejø tilmed billigere, hvis du lader bilen stå.
Fuglene på Fejø
Fejøs rolige omgivelser fordrer et rigt dyre- og fugleliv. Her kan du opleve den svævende havørn, der leder efter bytte, og kolonier af svaner, hvis hvidhed mod det blå hav fanger et uendeligt øjeblik. Her er alskens fugle, råvildt og harer, der færdes overalt på øen, og når mørket falder på, er det en god idé at køre forsigtigt, da du aldrig ved, om der kommer krydsende rådyr.
Mørket og stjernerne
Stjernerne over tagene på Fejøs sommerhuse står ekstra klart, fordi lysforureningen på øen er minimal. Her kan du studere de forskellige stjernebilleder og lade dig opsluge af synet fra Mælkevejen, der af og til også er synlig.
Når skyerne skygger for stjernerne, bliver her bælgmørkt, men øjnene vender sig hurtigt til mørket, der svøber øen i et lysfattigt favntag. Og så er det naturligvis muligt at opleve både solopgange og -nedgange på Fejø - sikke en luksus!
I selskab med naturen
Fejøs mange frugthaver karakteriserer en stor del af øens natur, men langs kysten, på strandengene og i Skaløes vilde natur, er plantelivet både diverst og spændende. Her kan du på nærmeste hold studere biodiversiteten i lagunerne ved Skovnakken og Avernakken eller gå på opdagelse i den gamle, forladte æbleplantage på Storemosevej, hvor træer og planter vokser vildt.
Lystfiskeri på Fejø
Vil du gerne nyde din ferie med madding på krogen og blikket fast rettet mod havet, er Fejø ikke den optimale destination om sommeren, da havet omkring øen er både for varmt og for lavt. Om foråret er der dog god mulighed for at fange hornfisk på Fejø og på Skalø.
Ankomst til Fejø
Fra tidlig morgen til sent om aftenen sejler MF Christine i rutefart mellem Kragenæs og Vesterby Havn på Fejø. Det er ikke muligt at booke en billet på forhånd, men da overfarten kun tager 15 minutter, kan du lige nå at nyde udsigten og noget koldt at drikke mens du lader roen sænke sig på havnen i Kragenæs indtil færgen atter sejler mod Fejø.
Fra Fejø til Femø
Har du fået lyst til at besøge naboøen Femø, skal du med færgen tilbage til Kragenæs, hvor også færgen til Femø sejler fra. En sådan tur kræver dog god tid, da overfartstiden til Femø er næsten en time. Sammenholdt med færgeturen fra og til Fejø samt ventetid, sniger rejsetiden på sådan en tur sig op i nærheden af tre timer. Men skidt med det - for tid er der masser af på Fejø.
[a]text und h3 prüfen [b]Absatz zu lang