Bratten - sommerhusferie ved østkysten
Mellem Skagen og Frederikshavn ligger sommerhusområdet Bratten, hvis skønne, hvide sandstrand indbyder til strandferie for hele familien. Frederikshavn, der ligger blot 9 km mod syd, gemmer på mange spændende aktiviteter, ligesom Skagens mange ferieoplevelser også ligger i relativ kort afstand til Bratten.
Sand, vand og feriestemning i Bratten
Bratten sommerhusområde, der ligger i den nordligste del af ferieområde Nordjylland Øst blot 10 km fra Frederikshavn.
Sommerhusene ligger i et typisk nordøstjysk sommerhusområde med masser af vegetation. Fra området leder stier ned til stranden, og på Brattenvej ved nedgangen til stranden ligger en stor parkeringsplads. Her finder du også en legeplads, og i sommersæsonen holder Bratten Strand Købmand og Grillcafé åben til glæde for sultne feriegæster.
Lej det helt rigtige sommerhus i Bratten
Når du har lejet sommerhus i Bratten er der som nævnt ikke langt til den skønne strand, som er en del af Skagens Odde, der strækker sig fra Hirtshals i vest over Grenen i nord til Frederikshavn i øst. I sommerhusområdet er der både nybyggede og ældre sommerhuse, og det er relativt nemt at finde et hus, der passer til dine præferencer.
På Foldenvej ligger Bratten Minigolf, der byder på en sjov oplevelse for hele familien. Ved vejboden, der står i forbindelse med banen, kan du købe friske grøntsager og brænde.
Maritim stemning i Strandby
Mellem Bratten og Frederikshavn ligger Strandby, hvis hyggelige lystbådehavn mindst er ét besøg værd i løbet af ferien. Foruden lystbådehavnen har byen også en erhvervshavn, der har eksisteret i godt 130 år, og fiskeriet var og er stadig en vigtig del af byens identitet.
På havnen er der en livlig aktivitet. Her kan du se de flotte lystfartøjer, og du kan opleve handlen med fisk direkte ved fiskerbådene og på fiskeauktionen, der sælger til højest bydende hver morgen kl. 7.00. [a]Nord for havnen ligger nedgangen til stranden, hvor nogle bænke og et toilet gør strandbesøget mere bekvemt.
Den Blå Café
I sommersæsonen åbner den Blå Café, der ligger midt i havnens livlige aktivitet, og her kan du betragte havnens liv, mens du nyder et stjerneskud eller en af de andre lækre retter fra menuen. Byen har også et supermarked og en selvbetjent fiskebutik, der ligger på Havnevej.
Har du taget hunden med på ferie i Bratten, ligger der på Stenmårvej i Frederikshavn en indhegnet hundeskov, der vil være et stensikkert hit hos dit firbenede familiemedlem.
Tre kirker
Strandby og det omkringliggende område har på trods af et ret beskedent antal indbyggere, hele tre kirker. Iblandt de tre er Elling Kirke, som blev bygget i 1300-tallet, den ældste. Kirken ligger i nabobyen Elling, blot tre km fra Strandby.
Strandby Kirke
I Strandby står endnu en kirke, der er af noget nyere dato end den i Elling, og det er også ganske tydeligt at se på den arkitektoniske fremtræden. Kirken, der blev opført i midten af 1960'erne, er oval med en sadelformet tagkonstruktion, og kirkens arkitekt synes at have fundet inspiration i en fiskekutter, da kirkens tag minder om et sejl og dens tårn minder om et styrehus.
Områdets tredje kirke, som ligger på Strandvej, er metodistkirken, som har Danmarks største menighed.
Frederikshavn Golfklub
Bag den gamle kirke i Elling ligger Frederikshavn Golfklub, der gerne byder gæster velkommen. Priserne på greenfee varierer alt efter hvornår på dagen og på hvilke dage, du ønsker at spille. Der er mere information at hente på golfklubbens hjemmeside.
Oplevelser i Frederikshavn
Når du har lejet sommerhus i Bratten, er der som nævnt ikke langt til Frederikshavn. Da den historiske havneby Frederikshavn i 1818 fik sine købstadsrettigheder, blev den i samme ombæring opkaldt efter den regerende Frederik d. 6. Tidligere hed byen Fladstrand, og byens tidligste bebyggelse findes i Fiskerklyngen, som er Frederikshavns ældste bydel.
Palmestranden
En af Frederikshavns største attraktioner er Palmestranden, der som den eneste af sin slags i Danmark, tilbyder sine strandgæster sydlandsk stemning under svajende palmer. Da Frederikshavn ligger på nordligere breddegrader end dem, hvor palmer normalvis slår rødder, må de overvintre i kæmpestore drivhuse, så de næste sommer er klar til at kaste skygge endnu en sæson.
Vandet er, som typisk langs den nordøstjyske kyststrækning, børnevenligt med blide bølger og lavt vand. På stranden er der foruden de mange palmer et område med beachvolleybaner og en iskiosk.
Færgebyen Frederikshavn
Havnen i Frederikshavn er en af Danmarks mest betydelige havne, hvor alt fra maritim serviceindustri til turisme og færgetrafik er en del af den travle havns fokusområder. Havnen er den største færgehavn mellem det europæiske kontinent og Skandinavien, og her afgår der dagligt flere færger til Gøteborg og Oslo. Færgen til Læsø afgår også fra Frederikshavn. Du kan læse mere om denne skønne feriedestination i vores artikel om Læsø.
Med Seadog til Hirsholmene
Ud for Frederikshavn ligger Hirsholmene, som udgør Danmarks nordligste øgruppe. Fra Frederikshavn sejler Seadog dig til og fra de naturskønne stensrevsøer. Seadog tilbyder desuden sælsafari og fisketure på udvalgte dage.
Shopping og beerwalk
Når du har lejet sommerhus i Bratten, er det også en oplagt mulighed at tage på sightseeing i Frederikshavn. I gågaden kan du nyde en kop kaffe eller shoppe løs i de forskellige butikker eller du kan prøve Frederikshavn Beerwalk, hvor du udstyret med 6 ølbiletter kan begive dig rundt i byen til de 8 deltagende udskænkningssteder.
Kystmuseum Bangsbo
Kystmuseet Bangsbo[b] har til huse i den gamle hovedgård, hvis historie kan dateres helt tilbage til 1364. Museets primære udstilling, som vises frem i gårdens hovedbygning, handler om livet i 1900-tallet. I den gamle hovedgårds tidligere avlsbygninger kan du blive klogere på besættelsestiden, ligesom du på Bangsbo Fort, der ligger højt hævet over Frederikshavn, kan opleve guidede omvisninger og forskellige spændende aktivitetsdage.
Ellingåskibet og Bangsbo Fort
Museet har også en søfartsudstilling, hvor du blandt andet kan se det unikke Ellingåskib, der dateres til 1163. Ellingåskibet blev opdaget i 1922 i Elling Å, som ligger tæt på sommerhusene i Bratten, men det var først i 1968 at skibet blev bjærget. Ellingåskibet er et særligt velbevaret eksemplar af den nordiske klinkbyggede bådtype, som i gennem tusinder år har haft betydning for vores brug af havet. De nordiske klinkbygningstraditioner er i øvrigt optaget på UNESCOs liste over menneskehedens immaterielle kulturarv.
Botanisk Have
Omkring Bangsbo Hovedgård ligger Bangsbo Botaniske Have, som også er en del af Nordjyllands Kystmuseum. Her kan du gå en tur i den engelskinspirerede park, nyde duften i rosenhaven eller besøge sansehaven.
Skønne udsigter
Nord for Hovedgården ligger Bangsbo Dyrehave, som udgøres af 100 td indhegnet skov og eng med fritgående dådyr og kronhjorte. Flere afmærkede vandreruter leder dig rundt i det bakkede område, hvor du foruden flora og fauna kan opleve Boolsens Stenhave eller tage på picnic i madpakkehuset, der ligger i forbindelse med Dyrehavens naturlegeplads.
Pikkerbakken og Cloostårnet
En af Frederikshavns helt store attraktioner er den 3 km lange kystskrænt, Pikkerbakkerne, der rejser sig lidt syd for havnebyen. Fra Pikkerbakkerne får du en helt fantastisk udsigt over havet, byen og det omkringliggende landskab. Den fantastiske udsigt gik under 2. Verdenskrig heller ikke besættelsesmagtens næse forbi, hvorfor der i løbet af krigen blev bygget 70 betonanlæg, som i dag udgør Bangsbo Fort.
Ved Pikkerbakkerne står også det 60 m høje Cloostårn[c], hvor udsigten over området er endnu mere formidabel. Tårnet har åbent fra maj til slutningen af august, og på en klar dag kan du være heldig at se helt til sommerhusene i Bratten.
Kongestenen
På Pikkerbakkerne står også Kongestenen, som er signeret af ikke mindre end 3 royale Fredriker. Under sit besøg i byen i 1908 signerede kong Frederik d. 8. stenen, ligesom hans barnebarn Frederik d. 9. gjorde det i 1950, og i 2018 satte også Kronprins Frederik sin signatur på stenen.
Udforsk skoven
På Pikkerbakkerne står også Kongestenen, som er signeret af ikke mindre end 3 royale Fredriker. Under sit besøg i byen i 1908 signerede kong Frederik d. 8. stenen, ligesom hans barnebarn Frederik d. 9. gjorde det i 1950, og i 2018 satte også Kronprins Frederik sin signatur på stenen. ### XXX Wandern auf dem Kongestien
Der er ingen tvivl om, at Bangsbo-området byder på mange forskellige oplevelser - ikke mindst, hvis du vil udforske området til bens. Fra Herregården Bangsbo fører Vrangsbækvej ind i en dal, hvor Bangsbo Å har skåret sig ned mellem bakkerne. Her starter den 8 km lange Kongestien, som er en varieret og smuk rute i et temmelig kuperet terræn.
Kongehøjene
Kongestien har sit navn efter Kongehøjene ved Donbækfredningen, som du kommer forbi, hvis du følger ruten. I 1958 fredede Nationalmuseet 5,4 ha land, da der i området var en stor forekomst af oldtidsmindesmærker, herunder høje, stenkredse samt en gravplads. Den sidstnævnte er et enestående eksemplar af sin art i Danmark.
Vandring i Åsted Ådal
Når du har lejet sommerhus i Bratten er der heller ikke langt til det naturskønne område Åsted Ådal, der ligger vest for Bratten og Frederikshavn. Området byder på en 7,5 km afmærket rute, der snor sig omkring Åsted Å. Ruten kan startes fra tre forskellige parkeringspladser, og det er muligt at krydse åen flere steder langs ruten.
Det er en god idé at iføre dig gummistøvler eller vandtætte sko, da området i perioder kan være meget vådt.
Mountainbiking i Katsig Bakker
Lidt længere mod nordvest ved Sindal ligger Katsig Bakker, der også byder på flere gode naturoplevelser. I området er der flere afmærkede vandreruter, ligesom du også kan prøve kræfter med områdets 3,4 km. lange mtb-spor. Fra parkeringspladsen på Katsigvej udgår flere af ruterne.