Bornholm - sommerhusferie på solskinsøen

Søg efter sommerhuse på Bornholm
ankomst afrejse Period please wait
Udsigt i retning af bebyggelse set fra en gangsti af træ

Langt ude i Østersøen ligger ferieperlen Bornholm, der med sine mange solskinstimer, sin helt særegne natur, sin lange og stolte tradition inden for kunsthåndværk og sin umiskendelige charme er en af de allermest populære feriedestinationer i Danmark.

Map

Bornholm - Bornholm - Bornholm

Bornholm er utvivlsomt et af de feriemål, og en af de danske øer, de fleste danskere drømmer om at besøge. Og det er der naturligvis en grund til! For Bornholm har det hele - massevis af sommerhuse, byliv og gastronomi, kunsthåndværk og kulturhistorie.

Den charmerende ø har de smukkeste sandstrande og sin helt egen og diverse natur, som du ikke finder mage i resten af Danmark. Her møder du alt fra det fineste sand ved Dueodde på sydkysten til granitformationerne, der definerer øens nordkyst. Jo - naturen er mangfoldig og modsætningsfyldt på Bornholm, hvilket i øvrigt også gør sig gældende for øens store udbud af oplevelser.

Bornholm er den dejligste ferieø

De fleste turister vælger at besøge Bornholm om sommeren, og derfor starter turistsæsonen også for alvor i maj, hvor flere forretningsdrivende åbner op til atter en sæson og naturen har iklædt sig sin forårsdragt. Og det er en skøn årstid at nyde de skønne bornholmske strande, vandre i den bjergtagende natur og opleve alt det, som øen ydermere har at byde på.

Men selvom de fleste vælger at besøge øen i sommerhalvåret, er det muligt at leje sommerhus på Bornholm her hele året rundt, og øen er charmerende, gådefuld og fantastisk uanset årstid.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Sandstrande og granit

Bornholm tilbyder alt fra de fleste solskinstimer over bornholmske delikatesser serveret på restauranter med havudsigt til kunsthåndværk og kulturelle begivenheder i særklasse, og derfor kan øen sagtens konkurrere med udenlandske turistmål.

Den bornholmske sydkyst med sin fine sandstrand, er eksempelvis et oplagt feriemål for børnefamilier og andre, der gerne vil nyde livet med sand og vand inden for rækkevidde. Fra Balka - der ligger på øens østkyst - til Arnager, der ligger lige før Rønne - strækker sig 25 km kontinuerlig sandstrand.

Den fascinerende granitkyst

Det nordlige Bornholm byder på en helt anden type landskab end det bløde sand, der kendetegner øens sydkyst. Her er landskabet hårdt og kantet - fyldt med klippefremspring, dybe kløfter og vandfald, men også frodige og grønne skove.

Øen skifter karaktertræk ved en linje, der strækker sig tværs over øen fra hovedbyen Rønne til kunsthåndværkernes højborg - Svaneke, og har du lejet sommerhus på den nordlige del af Bornholm, tilbyder landskabet her kun enkelte sandstrande omgivet af klipper. Det er dog nogle steder muligt at bade i det klare vand fra nordøens klipper. Området er noget nær den perfekte destination, hvis du holder af at vandre.

Transport til Bornholm

Med sin afsidesliggende position midt i Østersøen skal man enten med færgen eller i fly, for at komme på ferie.

De fleste, der skal i sommerhus på Bornholm vælger at ankomme med færge til øen - enten via København og Øresundsbroen over Ystad til Rønne eller med Bornholmslinjens rute fra Køge til Rønne. Turen fra Ystad tager blot 80 minutter, overfarten fra Køge til Rønne foregår med natfærge og tager 5 timer og 30 minutter. På færgen Hammershus er der både køjer og bistro.

Vælger du at ankomme til din ferie på Bornholm med færgen fra Ystad, skal du huske gyldigt billed-id, da der kan være kontrol ved grænsen til Sverige.

Fly til Bornholm

Som før nævnt er det også muligt at flyve til Bornholm. Der er afgange til Bornholms Lufthavn, der ligger lidt uden for Rønne, fra flere danske lufthavne, og har du booket din billet hos Bornholmerflyet, har du mulighed for at leje en bil billigere.

Lej sommerhus på den bornholmske østkyst

Har du lejet sommerhus i Balka eller Snogebæk, har du både liv i gaderne og familievenlige strande. Balka og Snogebæk ligger mellem Nexø og Dueodde på den bornholmske østkyst og nyder du at gå ud at spise om aftenen eller få en drink på en bar, så tilbyder området her en bred palette af både spisesteder og restauranter. Sommerhusområderne ligger dog i så tilpas en afstand til bylivet, at nattesøvnen ikke bliver forstyrret.

Surfskolen på Balka Strand tilbyder kurser i flere forskellige typer af vandsport. Her kan du give dig i kast med windsurfing, kitesurfing, SUP og Kajak og leje udstyr.

Livlig stemning i Snogebæk

Du kan leje sommerhus i Snogebæk, som er et lille fiskerleje på sydøstkysten. Fra maj til oktober syder den lille by, der har 700 fastboende, af livlig aktivitet fra morgen til aften. Byen er kendt for sit røgeri og og sine hyggelige spisesteder som eksempelvis Sørens Værtshus, der både serverer pizza og underholder med live musik. Ydermere for kræmmermarkedet, der er en ugentlig begivenhed hver lørdag formiddag fra slutningen af maj til slutningen af august.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Dueodde

Sommerhusområdet Dueodde ligger, omgivet af Nåleskov, på den sydøstlige del af Bornholm. Stranden ved Dueodde er af Lonely Planet kåret blandt Europas 20 bedste strande, og det skyldes blandt andet områdets sand. Sandet her er nemlig så fint, at det tidligere blev brugt i timeglas.

Dueodde fyr

Stranden ved Dueodde er et yndet udflugtsmål, og særligt omkring fyret er stranden bred med plads til forskellige aktiviteter. Dueodde Fyr er med sine 48 meter Danmarks højeste fyrtårn. Vest for fyret ligger sommerhusområdet Strandmarken. På campingpladsen, der ligger ved stranden, kan du gøre mindre indkøb i pladsens butik.

Sightseeing i Nexø

Længere oppe af kysten ligger øens anden største by Nexø, hvis havn er Bornholms største havn. Det Kongelige Akademis uddannelse i glas og keramik ligger også i byen, ligesom det Bornholmske Jernbanemuseum og Bornholms sommerfuglepark også hører hjemme i byen. Bare for en ordens skyld, i Nexø er der også et fint røgeri med dejlige siddepladser udendøre.

Sømarken og Slusegaard

Mellem Dueodde og Boderne på Bornholms sydvest kyst kan du leje sommerhus i Sømarken. Forholdene på stranden er her ideelle til alt fra solbadning til drageflyvning. Sandet er her grovere end på nabostranden Dueodde, og vandet er her typisk også dybere.

Slusegård Vandmølle

Slusegård Vandmølle ligger tæt ved udløbet af Øle Å, der med sine 20 km er Bornholms længste. Åen udspringer 10 km nordvest for Nexø, og fremtræder som det eneste "bjergvandløb" i Danmark.

Området omkring Slusegård Vandmølle samt møllen, og de tilhørende bygninger, et ørredhus og et klækkehus er både naturfredet og bygningsbeskyttet, dog med offentlig adgang. Tæt ved møllen krydser den 55. nordlige breddegrad og den 15. østlige breddegrad hinanden, og udgør hermed et geografisk knudepunkt. En granitsten markerer stedet lidt syd for Slusegård.

Bakkarøgeriet

Bakkarøgeriet, der ligger på havnen ved Øster Sømarken, har siden 1938 langet røgede fisk over disken. Røgeriet holder åbent fra påske og frem til slutningen af oktober, og her kan du nyde røgede delikatesser og den skønne udsigt over havnen fra stedets terrasse.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Boderne - scenisk fiskerlandsby

Den idylliske lille fiskerby Boderne med de små røde fiskerhuse udstråler en afslappet og fredfyldt stemning, og Boderne Strand, der strækker sig over flere kilometer, er et godt udflugtsmål for børnefamilier.

Flere gamle og charmerende bindingsværkshuse fungerer som lokaler for modebutikken Pia Stærmose, der sælger mærkevaretøj. Ved stranden frister et ishus med lækkerier om sommeren.

Raghammer Strand

I området omkring Raghammer Strand, der ligger nær Boderne, har det danske militær skydeterræn og skydebaner, hvor der af og til afholdes øvelser.

På grund af sin beliggenhed tæt på forsvarets område, er Raghammer Strand ikke overrendt, så her kan du nyde fred og ro - når der altså ikke er øvelse. En skovsti leder dig forbi øvelsesterrænet til stranden.

Allinge, Sandvig og Sandkås

På den nordlige del af Bornholm kan du både leje sommerhus i Allinge eller en smule nord for, finder du sikkert det passende sommerhus i Sandvig. Der findes flere forskellige typer af sommerhuse - fra istandsatte fiskerhuse til helt klassiske sommerhuse med have. Lige syd for Allinge kan du leje sommerhus i Sandkås.

Lejligheder med pool og legeplads

Mange af lejeobjekterne er ferielejligheder eller lejligheder med et eller to værelser. Den smukke udsigt og nærheden til landsbyens centrum kompenserer for, at boligerne er lidt trange. Til gengæld har gæsterne adgang til en udendørs pool og legeplads.

Kystpromenaden

Plankestien er en relativt ny kystpromenade, som blev påbegyndt i 2019. Stien snor sig som et vandløb gennem det smukkeste klippelandskab langs Møllerenden og giver alle en enestående mulighed for at nyde både hav og klipper på nærmeste hold. Det har ikke været helt nemt at anlægge stien, for klipperne måtte ikke fjernes eller bearbejdes på anden vis, så plankestien følger og tilpasser sig helt den omkringliggende natur.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Besøg nordkysten - Gudhjem

Det ville være en skam at holde ferie på Bornholm uden at besøge Danmarks eneste bjergby, Gudhjem. Den smukke havneby, hvor smalle gader lokker med smagsfyldte og spændende oplevelser, kaldes også porten til Christiansø. Du kan naturligvis også vælge at leje sommerhus i Gudhjem, og nyde stemningen og den unikke beliggenhed på hele din ferie.

I dag lever byen af kunsthåndværk, men de mange røgeriskortene vidner om en tid, hvor røget fisk herfra var en eftertragtet eksportvare. Røget fisk og mere til kan selvfølgelig stadig nydes på Gudhjem Røgeri.

Nordkystens sandstrand

Lige syd for Gudhjem ligger Melsted Strand, der kan være et skønt åndehul fra Gudhjems turist-travle gader. Den hyggelige sandstrand strækker sig fra Melsted Havn til områdets badehotel. Det er som om tiden har stået stille i det lille fiskerleje, hvor de gamle huse og røgeriskorstenene i byens kringlede gader fortæller om en svunden tid.

På Frilands- og landbrugsmuseet Melstedgård formidles gennem forskellige aktiviteter og workshops det bornholmske landbrugs historie, og museet er sjovt og interessant for både store og små feriegæster. På samme adresse ligger Gaarden - Center for bornholmsk madkultur - og Skafferiet, der er øens største specialbutik for bornholmske fødevarer. Skafferiet fungerer desuden som café.

Skoven, stranden og havet mellem Hasle og Rønne

Havnen i fiskerlejet Hasle fremstår i dag mest som lystbådehavn, desuden er der på havnen anlagt et fantastisk havnebad - og selvfølgelig kan man også leje et sommerhus i Hasle.

Byen, hvis historie strækker sig helt tilbage til middelalderen, er nu en moderne og hyggelig landsby. En del af Hasles historie kan du møde på Hasle Røgeri, hvor røgningen som det eneste sted på Bornholm, stadig foregår på traditionel vis med åben skorsten og ellebrænde.

Syd for Hasle ligger Blykobbe Plantage eller Nordskoven, som den kaldes blandt de lokale. Her finder du en af Bornholms hundeskove, den ligger i plantagens sydlige ende.

Kultippen

Lige syd for Hasle kan du besøge et helt anderledes landskab. Kultippen minder mest af alt om et månelandskab - her er ingen planter og kun enkelte efterladte tipvogne vidner om, at der engang blev gravet kul.

Kultippen ligger helt ud til kysten, hvor en sti fører dig til stranden. Kommer du i bil, kan du parkere på Glasværksvej.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Oplev Rønne

Rønne - Bornholms hovedstad, er arnestedet for en lang række aktiviteter og oplevelser uanset hvornår på året, du har lejet sommerhus på øen. Omkring Store Torv, der ligger i bykernen, er der rig mulighed for at shoppe. Foodies tager turen til Torvehallen, i det gamle slagtehus kan man købe alt fra bornholmske specialiteter til fine mediterrane produkter. I baggården er det muligt at nyde en kop kaffe.

Skt. Nicolai

Sankt Nicolai Kirke knejser på bakken lige overfor kirken, som den har gjort det siden middelalderen, hvor den i 1275 blev indviet til de søfarendes helgen Sankt Nikolaj. Fra kirkepladsen kan du ad Vimmelskaftet begive dig ind i den gamle bydel, hvor du blandt andet kan støde på byens mindste hus med kun et enkelt vindue.

Et besøg hos Hjorths Fabrik, der ligger i Krystalgade, og som nu er en del af Bornholms Museum, er et sikkert hit for dem, der interesserer sig for kunsthåndværk og historie.

Sommerhuse i Rønne

De fleste sommerhuse i Rønne er beliggende mod syd ved Rønne Plantage eller mod nord ved Blykobbe Plantage. Foran begge plantager ligger der en skøn sandstrand.

Granitter og gnejser

Bornholm har siden 27. maj 1660, hvor Freden i København blev underskrevet, været en del af Danmark. Indenda var øen en del af Sverige, og øens geologi minder da også mere om den sydsvenske end om den danske.

Både granit og gnejs er kendetegnende for omgivelserne i det sydlige Sverige og på Nordbornholm, og begge områder udgør en del af Det Baltiske Skjold, som er Europas ældste kontinentalsokkel. Skjoldet består blandt andet af 3500 - 850 millioner år gamle granitter og gnejser, der er størknet dybt under jordoverfladen.

Sorgenfrei-tornquistzonen

Sorgenfrei-tornquistzonen eller Tornquistlinjen er en geologisk deformationszone i det nordlige og østlige Centraleuropa. Zonen strækker sig fra Dobrogea ved Sortehavet gennem blandt andet Bornholm og videre til Thy og Vendsyssel.

Zonen betragtes som grænsen mellem landskabsformerne, og derfor ligner det nordbornholmske landskab i langt højere grad det i Sverige end det landskab, du kender fra det øvrige Danmark.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

De nordbornholmske klipper

Ved Klintebakken, der ligger i Åkirkeby - lige udenfor Oplevelsescenter NaturBornholm kan du studere den Fennoskandinaviske Randzone, der skiller det nordbornholmske oldgamle granitfjeld fra det noget yngre sydbornholmske sandstenslag - og her tydeliggøres det, at nordøen fik stenene mens sydøen fik sandet! Hos oplevelsescenteret er der i øvrigt sjove aktiviteter og oplevelser at hente for hele familien.

Helligdomsklipperne

Helligdomsklipperne, der ligger ved Rø mellem Tejn og Gudhjem på Bornholms nordøstkyst, er et godt eksempel på den barske og dybt fascinerende natur, der kendetegner nordøen. Her har brændingen gennem årtusinder ædt sig gennem de nordbornholmske klipper og skabt dybe kløfter - kaldet ovne - ind i fjeldet, og området er velbesøgt af alt fra feriegæster til klatreentusiaster. Ved klipperne kan du opleve de dybeste grotter - Våde Ovn, Tørre Ovn og Sorte Gryde. I sidstnævnte lever den bornholmske grotteedderkop.

Jons Kapel

Ved Hasle på den bornholmske vestkyst ligger Jons Kapel, der også er opstået af bølgernes slag mod klippen. Grotten er en såkaldt tørre ovn i den fritstående klippe Jons Kirken. Ifølge sagnet kom munken Jon til øen for at gøre bornholmerne kristne - og skulle - ifølge overleveringerne have holdt sine prædikener fra den klippekant, der i dag kendes som Prædikestolen.

Rokkesten - et bornholmsk særkende

Rundt omkring i den bornholmske natur finder du tre rokkesten, der har været her siden istiden. En rokkesten er helt enkelt, en sten der kan rokke, men kun sten af en vis størrelse og vægt får betegnelsen.

Den mindste af de tre sten ligger i den store bornholmske skov, Almindingen, der ligger omtrent midt på øen. Den næststørste sten finder du i Rutsker Højlyng på det nordlige Bornholm, mens den største af rokkestenen ligger i Paradisbakkerne på Østbornholm.

Vandreture i Paradisbakkerne

Det østbornholmske natur- og skovområde Paradisbakkerne udgør et spændende udflugtsmål, og er værd at køre efter. Området er oplagt til både vandre- og montainbiketure - terrænet er kuperet med massevis af sprækkedale og en virkelig afvekslingsrig natur.

I Paradisbakkerne finder du også resterne af en af Bornholms syv borge - Gamleborg, og hvis du parkerer ved p-pladsen på Slamravej, er det nemt at finde vej, du skal blot følge skiltningen. Helvedesbakkerne er en del af Paradisbakkerne, og er et spændende område med sprækkedale og vandreblokke.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

De bornholmske sprækkedale

Grundet den så meget anderledes natur er en vandretur på Bornholm en helt anden oplevelse end i det øvrige Danmark. På øen er der 70 sprækkedale, hvoraf Døndalen er en af de mest besøgte: Døndalåen falder 20 meter og er Danmarks højeste vandfald. Det er som regel i vinterhalvåret at vandfaldet kan imponere, åen har det med at tørre ud om sommeren. Så husk gummistøvlerne, hvis du er undervejs på en tidlig forårsdag.

Har man fået blod på tanden og vil erfare mere om Bornholms granit og arbejdet med samme, er en tur til Moseløkken Stenbrudsmuseum en rejse værd. Stenbruddet er desuden et sportsklatreområde med 100 boltede klatreruter. På trods af at der stadig brydes granit på stedet, er bruddet siden 2007 blevet et vigtigt klatreområde.

Ekkodalen

Bornholms største sprækkedal, Ekkodalen, er 12 km lang og 60 meter bred, den strækker sig ca. 2 km gennem Almindingen. Ekkodalen er nærmest obligatorisk på listen over ferieudflugter. Det bedste ekko finder man efter sigende ved H.C. Ørsteds Kilde.

På vandreturen gennem Almindingen kan man i øvrigt være heldig at støde på bisonokser, der som del af et naturprojekt skal pleje skoven. Bisoner er ikke farligere end tamkvæg, alligevel bør man udvise forsigtighed og have respekt for dyrene i deres habitat. Har man hund med, skal den holdes i kort snor.

På cykel gennem Almindingen

Den ualmindelige, diverse og bjergtagende natur, der kendetegner Bornholm, er altid lige i nærheden uanset hvor på øen, du har lejet sommerhus. Solskinsøen rummer rigtig mange muligheder for cykelture blandt andet i Almindingen, der er øens største skov. I skoven, der med sine 6000 hektars rummelighed er Danmarks 5. største, gemmer sig en hel del af Bornholms seværdigheder og massevis af vandre- og cykelruter.

Øst for Almindingen ligger det store fredede moseområde Ølene Fuglereservat, der fungerer som yngleområde for rigtig mange forskellige fuglearter, og som desuden kan bryste sig af omtrent 200 forskellige blomsterarter.

Frokost i Åkirkeby

Er cykelturen gået til Almindingen er det oplagt at få fyldt depoterne op i Åkirkeby. Her byder Christianshøjkroen og Ekkodalhuset på både vådt og tørt. Trækker en picnic i den skønne bornholmske natur mere eller ønsker du blot at tage lidt lækkerier med dig hjem til sommerhuset, så er en tur forbi bageriet Johannes Dam og Søn, der ligger på Østergade, hele turen værd.

Et paradis for Mountainbike-entusiaster

Et sommerhusophold på Bornholm udgør noget nær den perfekte base, hvis du holder af at mountainbike. Mountainbike-sporene, der snor sig omkring Rytterknægten i Almindingen, er et paradis for bjergryttere.

Rytterknægten, der i øvrigt udgør Bornholms højeste punkt, er naturligvis også et oplagt udflugtsmål for gående. Allerøverst ligger Kongemindet, som er et observationstårn. Ved tårnets kiosk kan du leje mountainbikes.

Vang Granitbrud

Har du lejet sommerhus i Vang for at prøve kræfter med øens krævende mountainbikespor, så må Vang Granitbrud rangere højt på bucketlisten. Det tidligere stenbrud bruges i dag som oplevelses- og naturrum, og her leder flere stier igennem det fascinerende område. Udover spor til mountainbikere, der byder på mange højdemeter med stejle opkørsler, er der en klatrevæg, samt shelter- og rastepladser. Granitbruddet er en del af naturområdet Ringebakkerne, hvor du også kan se Danmarks 3. højeste vandfald - Pissebækken.

Broen til Bornholm hedder det minimalistiske kunstværk af kunstneren Peter Bonnén. Overvinder man højdeskrækken, giver turen over broen i 20 meters højde et smukt vue over den lille havn og havet.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Borgen ved Hammers Knude

Den mest besøgte seværdighed på Bornholm er borgruinen Hammershus. Den er nordeuropas største borgruin og er opført i slutningen af 1200-tallet. Ruinen emmer af historie og kan virkelig sætte gang i fantasien. Ikke bare ligger ruinen prominent, med den skønneste udsigt, ydermere kan man følge de mange byggefaser i den særdeles velholdte ruin og opleve suset af den magt, der udgik herfra. Hele sommeren og i ferierne kan du gå på opdagelse i borgen sammen med en guide.

Ved Hammershus er der en større parkeringsplads. Besøgscentret, som ligger med udsigt til borgruinen, byder på en informativ udstilling om Hammershus utrolige historie og selvfølgelig er der også mulighed for at få stillet både sult og tørst på Brohusets Café, som ligger i forlængelse af besøgscentret.

Vandreture ved Hammers Knude

Området omkring Hammers knude indbyder til flere vandreture, hvor du blandt andet passerer de to fyrtårne Hammer Fyr og Hammerodde Fyr. Hammerknuden rundt starter i Sandvig og er ca. 7 km lang. På din tur kan du støde på får, som er en del af Bornholms naturpleje. Væk fra kysten går vejen forbi Opalsøen, en menneskeskabt, 10 m dyb sø i et nedlagt stenbrud og på en varm dag, får man helt sikkert lyst til at tage en dukkert, inden turen går videre til Store Fyr, som er sidste stop inden Sandvig.

På den 6 km lange vandretur i Finnens fodspor, kommer man også forbi borgruinen, turen er nok en af de smukkeste vandreture på øen.

Kunsthåndværk på Bornholm

Bornholm er kendt og elsket for sit kunsthåndværk, og keramik er i denne henseende en særlig bornholmsk specialitet. Hjorts Keramik, Søholm Keramik og Michael Andersen Keramik er blot noget af det traditionsrige keramiske kunsthåndværk, der er udsprunget af øen.

Arts and Craft Association

Bornholm er også hjemsted og arbejdsplads for en lang række andre kunsthåndværkere, der arbejder som blandt andet glaspustere, tekstil- og smykkedesignere. De dygtigste af øens professionelle kunsthåndværkere har siden 2002 organiseret sig i Arts and Crafts Association Bornholm, og deres arbejder kan du få et indblik i hos Grønbechs Gård i Hasle.

Baltic Sea Glass

Den enestående bornholmske natur er en evig inspiration for de mange kunsthåndværkere på øen, og man finder mange dygtige glaskunstnere på hele øen. Et besøg hos Baltic Sea Glass er et must. Glaspusteriet med butik ligger ganske skønt ud til havet, i Melsted, syd for Gudhjem og det er tilladt, også bare at kigge.

Bornholm er i øvrigt det første område i Europa, der er hædret med titlen World Craft Region, og mange steder rundt omkring på øen kan du finde helt unikt kunsthåndværk til at tage med dig hjem fra ferie.

Delikatesser og kunsthåndværk i Svaneke

Et af de steder, hvor det bornholmske kunsthåndværk virkelig blomstrer, er i Svaneke, der ligger på det østlige Bornholm. Mange kunstnere og kunsthåndværkere har nemlig deres atelier, værksted eller galleri i byen, så her er der virkelig meget at se på.

Ved Svaneke kan du besøge den hyggelige, lille sandstrand, der ligger mellem klipperne ved Hullehavn. Mangler du bare en dukkert i Østersøen, kan du benytte dig af havnebadet.

Nyd bornholmske specialiteter i sommerhuset

Har du lejet sommerhus i Svaneke er det ikke bare kunsthåndværk der trækker, byen er nemlig også kendt for sine mange spisesteder, hvor de lokale fødevarer danner udgangspunkt for de gastronomiske frembringelser. Hos Svaneke Købmandshandel kan du købe et stort udvalg af de bornholmske specialiteter, Svaneke Brød har det lækreste surdejsbrød samt kager til den søde tand, som du også kan nyde udenfor butikken, med udsigt til havnen.

Bornholms Ismejeri er et must, når du er i byen. Råvarerne er økologiske og hovedsageligt fra øen. Den lille gårdhave bag om isbutikken udgør en ren oase i det travle Svaneke, og du kan selvfølgelig få en god kop kaffe til din is.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm

Bornholmsk madkunst

Ligesom kunsthåndværk er en del af Bornholms dna, er madkunst for alvor i de sidste mange år trådt ind på scenen og blevet en turistmagnet uden lige.

En helt unik oplevelse er med sikkerhed et besøg på restauranten Kadeau i Sømarken, bornholmsk gastronomi i særklasse, honoreret af Michelin, og med en skøn udsigt til havet. I Rønne lokker restauranten Det Røde Pakhus også med finere madlavning, her fås både en lettere lunch og en opulent aftenmenu.

Nordøens bedste is

Fra påske til og med efterårsferien er det her stedet: Kalas Café og Isudsalg i Sandvig. Et gammelt kølehus er nænsomt blevet omdannet til café og ishus med den skønneste træterrasse på klipperne i Sandvig Havn.

Isen fremstilles af rene og økologiske råvarer, hovedsageligt de råvarer, der findes på øen. Er man ikke til is, nyd en kop kaffe, et stykke hjemmebag og den skønneste, lille plet på landkortet.

Kulinariske herligheder

Et besøg i gårdbutikken Hallegaard lidt syd for Østermarie lover en oplevelse, som er helt nede på jorden. Tradition og dyrevelfærd er her vigtige slagord, i baghaven kan man spise en bid mad, og ellers tage et par pølser eller en steak med til grillen i sommerhuset.

Børnefamilier vil have stor glæde af et besøg hos Lykkelund Gedemejeri for her må alle dyrene aes. Lykkelund ligger lidt nord for Østerlars og udover de lækre økologiske gedeoste, produceres en smagfuld gedeis.

Sol over Gudhjem

Taler man om madkunst, kommer man ikke uden om et stykke med røget sild, æggeblomme, purløg og radiser: I al sin enkelhed, det lækreste stykke smørrebrød. Den gamle tradition med at ryge sild trækker sine spor over hele øen, men særligt i Gudhjem vidner byens mange skorstene om, at der en overgang var så mange røgerier her, at byen fik tilnavnet "de 100 skorstenes by".

Røgeriernes storhedstid var i perioden fra første verdenskrig og frem til 1950, hvor eksporten af røgede sild var på sit højeste. Der har været omkring 135 silderøgerier spredt rundt omkring på Bornholm og Christiansø - i dag er der 10 og alle er et besøg værd.

De små havne

At fiskeriet tidligere har været en vigtig næringsvej for øens indbyggere, bliver tydeliggjort i de små idylliske fiskerlejer rundt omkring på øen.

Teglkås Fiskerleje, der ligger på den bornholmske nordvestkyst, er skønt udflugtsmål, hvis du gerne vil opleve en autentisk, bornholmsk fiskerleje-stemning, når du har lejet sommerhus på øen.

Helligpeder Havn, der ligger ved Hasle og Svenske Havn ved Nexø er også autentiske perler ved den bornholmske kyst.

En tur til Christiansø

Ertholmene er en øgruppe ca. 20 km nordøst for Bornholm, der består af de to beboede øer Christiansø og Frederiksø samt nogle ubeboede småøer og klippeskær. Fra Gudhjem kan du hver dag tage med Christiansøfarten til Christiansø, hvor du blandt andet kan se øens fæstning. Det er ikke tilladt at tage hverken hunde, katte eller biler med til øen.

Bornholms rundkirker

Der findes i alt syv rundkirker i Danmark, hvoraf de fire ligger på Bornholm, og de runde bygninger er da også et tilløbsstykke for feriegæster. Rundkirkerne stammer fra middelalderen, hvor de blev bygget som kombinerede kirker og forsvarsværker.

Østerlars Rundkirke er den største og mest kendte af de bornholmske rundkirker, mens Olsker Rundkirke er den højeste. Nylars Rundkirke er den bedst bevarede og Nyker Rundkirke er den mindste.

Vingården Lille Gadegård

Efter en historisk rundgang i kirken i Nylars, kan du nemt slå et smut forbi Vingården Lille Gadegård. Her kan du smage på en af øens lidt mere uvante specialiteter - bornholmsk vin. På trods af navnet er vingården Bornholms største med 86.000 kvm omkringliggende vinmarker, og her kan du udover at smage vin, i sommerperioden også få en rundtur, spise en is, ae et dyr og om aftenen – nyde stedets buffet.

Zuletzt bewertet Beliebte Häuser Unsere beliebtesten Ferienhäuser auf Bornholm
til toppen