Ærø - ferie i det Sydfynske Øhav
I den sydlige del af det Sydfynske Øhav ligger den skønne ferieø Ærø. Her kan du sætte tempoet ned og nyde naturen, der omgiver de små landsbyer, de historiske bygninger, gastronomien og naturligvis havet, der omfavner øen i en vuggende dans.
Ø-ferie i sommerhus på Ærø
I det Sydfynske Øhav ligger mere end 55 øer, småøer og holme, og området er en elsket destination for lystsejlere, der i sommerhalvåret ligger til kaj ved de forskellige øer, der med hver sin charme og afslappede facon byder sig til med hyggelige og alsidige oplevelser. Ærø, der ligger omgivet af Sydfyn , Langeland og Als tilbyder netop det, og med sommerhuse spredt rundt omkring på øen, er den også en skøn destination for feriegæster, der ikke kommer i lystbåd men med færge.
Sommerhusene på Ærø ligger rundt omkring i det lille øsamfund, der tæller små 6000 fastboende indbyggere, og her bliver du i øens små kringlede gader med gamle huse mindet om en tid, hvis adstadige tempo og tankegang stadig har sin rod i øens hyggelige byer.
Lej sommerhus med havudsigt på Ærø
Udvalget af sommerhuse, du kan leje på Ærø er et broget og charmerende sammensurium af klassiske træsommerhuse, gamle byhuse og konverterede bondegårde, der dog for de flestes vedkommende tilbyder moderne faciliteter og indretning. Trods sin beskedne størrelse kan Ærø bryste sig af ikke mindre end 80 km. kyststrækning, hvorved mange af øens sommerhuse ligger, og derfor tilbyder en del af dem også udsigt over det Sydfynske Øhav.
De farverige badehuse
Ved Eriks Hales Strand i Marstal og ved Vesterstrand i Ærøskøbing ligger de historiske, farverige badehuse, Ærø er så kendt for. Badehusene er traditionsfyldte klenodier, der gerne går i arv gennem generationer, og der er ret strikte regler for, hvordan husene må se ud. Det er kun tilladt at lave moderate forbedringer på husene – så ombygninger, tilbygninger og installation af vand og el er forbudt. Husene skal se ud, som de gjorde, da de blev opført for over 100 år siden – og det gør de.
De karakteristiske og velholdte badehuse indkapsler på mange måder den ærøske sjæl, hvor der dvæles ved traditionerne og nostalgien findes i overflod.
Kog påskeæg på stranden
En lidt spøjs tradition, der værnes om på øen, er den årlige æggekogning, der finder sted på strandene i dagene op til påskelørdag og om lørdagen, hvor folk i hobetal nyder solen eller trodser vind og vejr. Her samles de, tænder bål og koger æg, som de altid har gjort det, og det er en ganske sjov tradition at deltage i, hvis du har lejet sommerhus på Ærø i påsken.
Bryllup på Ærø
Det traditionsrige øsamfund og den naturskønne beliggenhed i det Sydfynske Øhav emmer utvivlsomt af romantik, og flere kommende brudepar udser sig Ærø som idyllisk kulisse for deres bryllup. På Ærø kan du leje flere store sommerhuse, hvor gæsterne kan overnatte efter en uforglemmelig fest på et af øens spisesteder.
Det historiske Ærøskøbing
De brostensbelagte gader i Ærøskøbing har dannet fundamentet for Ærøs hovedby i mere end 750 år, og ad byens gader og stræder, hvor små velholdte byhuse flankeret af klatreroser står side om side, kan du opleve Danmarks bedst bevarede 1700-tals by.
Mange af Ærøskøbings huse er fredede, og på en byvandring gennem den historiske by kan du opleve husenes detaljerigdom, og opleve byens afkroge og spændende rum, hvor smalle stier løber på tværs af de bredere gader.
Sommermarked på onsdage og lørdage
På torvet lidt skjult bag de smukke, gamle lindetræer ligger byens ældste bygning, der fra 1789-1849 husede byens skole. Torvet, som er byens samlingspunkt, er en skøn blanding af smukke bygninger og hyggelige butikker og spisesteder, der på sommerens onsdage og lørdage summer ekstra meget af liv, når der holdes torvemarked.
Hos Ærø Museum på Brogade kan du blive klogere på Ærøs interessante historie.
Den gamle Købmandsgaard
I sommerens skumring kan du også få en større indsigt i byens historie, når vægteren går sin faste tur forbi mange af de gamle huse. På den cirka 2 km lange strækning formidles øens fortælling i byens kulisse, og det er både nærværende og ganske interessant.
Den gamle Købmandsgaard, der ligger på Torvet i Ærøskøbing, er et overflødighedshorn af specialiteter og spændende varer. Her synes tiden også at have stået stille til trods for, at købmandsgården først blev stiftet på et lokalt og frivilligt initiativ i sommeren 2012. I butikken kan du blandt andet købe ærøske specialiteter med hjem til sommerhuset, nyde en kop kaffe i cafeén eller smage den lokale ærøske whisky i gårdhaven, der foruden en hyggelige udebar også lægger areal til Ærø Whiskys lille Malteri og Destilleri.
Øl og en god cigar
Det er ikke kun whisky, der bærer navnet på den lille ø i det Sydfynske Øhav. Ærø har også sin egen produktion af øl og cigarer, der begge finder sted i landsbyen Store Rise, der ligger midt på øen. Ærø Cigar har til huse i Sognefogedgården, der ligger lige ved siden af Ærø Bryggeri, og det er muligt at besøge begge steder. Både cigarer og øl forhandles desuden i Den gamle Købmandsgård i Ærøskøbing.
Marstal og fiskerbyen Søby
Marstal, der ligger på Ærøs sydøstlige del, er med sine knap 2200 indbyggere øens største by. Historien har også et fast tag i Marstal, som engang var Danmarks næststørste søfartsby - kun overgået af København, og det er især den maritime historie, du kan opleve i denne ærøske by. Marstal Søfartsmuseum, der hører til i en gul bygning på Prinsessegade, er et af de steder, hvor du kan få et indblik i byens søfartshistorie.
Går du en tur langs havnens smalle gader, hvor fiskegarn og joller er en del af den autentiske udsmykning, vil du også fornemme byens søfarende storhedstid. I hovedgaderne Kirkestræde og Kongensgade ligger der ligesom ved havnen restauranter og caféer, og disse har varierende åbningstider alt efter sæson.
Søby
I den anden ende af øen - mod nordvest ligger Søby, som er den mindste af Ærøs tre hovedbyer. Der er kun få minutters gang mellem byen og havnen, der foruden en fiskeri- og industrihavn, hvor Søby Værft er omdrejningspunkt, også byder på en hyggelig lystbådehavn og en sandstrand. Ved Søby Havn er der en legeplads og i umiddelbar nærhed er det muligt at spille minigolf.
Natur, historie og kunst
Det naturfredede område Vitsø Nor ligger cirka 2 km vest for Søby. Den 52 ha store sø med tilhørende enge og indsøer er underlagt Naturstyrelsen, og tilbyder en smuk rute med et spændende fugleliv. På turen omkring søen passerer du Vitsø Mølle, der er den eneste af de fem oprindelige pumpemøller, der er bevaret på Ærø.
I området omkring Vitsø Nor ligger også Søbygaard, der er den eneste tilbageværende og intakte af Ærøs hovedgårde. I forbindelse med Søbygaard ligger oplevelsescenter Kys Frøen, hvis udendørs oplevelser er en af Ærøs ferieaktiviteter for børn. I gårdens hovedhus og lade kan du om sommeren se skiftende udstillinger eller opleve klassiske koncerter i de skønne rammer.
Skjoldnæs Fyr
På Ærøs nordlige spids står Skjoldnæs Fyr, som i 1881 blev bygget af granit fra Bornholm. I dag fungerer fyret som klubhus for Ærø Golfklub, hvis baner strækker sig under fyret. Fra fyret kan du nyde en skøn udsigt mod Sydfyn. Der er fri adgang til fyret, som efter mørkets frembrud også er et godt sted at observere nattehimlen over Ærø.
Pause i Ærøs landsbyer
Foruden de tre hovedbyer, Ærøskøbing, Marstal og Søby ligger der flere små landsbyer spredt rundt omkring på øen, der indbyder til hyggelige pauser på din øtur.
I flere af de små ærøske samfund finder du gårdbutikker eller grøntsagsboder, hvor du kan forsyne dig med lækkerier til måltiderne i sommerhuset, og nogle steder har kunstnere slået sig ned, og giver forbipasserende mulighed for at beundre deres arbejde.
Oplevelser på to hjul
Selvom Ærøs areal ikke syner af så meget, så er der på øen mere end 150 km cykelveje, og øen er med sin smukke natur utvivlsomt en feriedestination, der egner sig til at blive oplevet på cykel. Har du ikke fået den tohjulede med i sommerhus, har du flere steder på Ærø mulighed for at leje en cykel - blandt andet hos Søby Cykeludlejning, der ligger i kort afstand til færgelejet i Søby, men også i Ærøskøbing og Marstal er det muligt at leje en cykel. Med bogen 5 + 5 cykelture på Ærø, kan du på forhånd lade dig inspirere af øens mange muligheder for cykelture. En del af øens cykelruter følger øens kystlinje, hvor det er oplagt at holde pauser ved de små sandstrande, der ligger rundt om på øen.
Voderup Klint
På Ærøs vestkyst ligger den godt 3 km lange Voderup Klint, der blev fredet i 1957 og har den smukkeste udsigt over havet. Klinten blev dannet for mere end 11.000 år siden og består af skredterrasser, der som kæmpemæssige trappetrin forbinder havet med øens høje plateau. Området er oplagt til gåture og naturligvis særligt, hvis man er geologisk interesseret.
Med færgen til Ærø
Da Ærø ikke er[a] brofast med andre øer, skal du med en færge for at komme til øen. Flere færger forbinder øen med Als, Langeland og Fyn, og der er mange daglige afgange at vælge imellem.
Hvis du vil sikre dig en plads på din foretrukne afgang, er det en god idé at bestille billet på forhånd hos Ærø Færgerne eller Ærøxpressen.
[a]Fähre löschen?